Oruç, İslam dininde Ramazan ayında tutulan bir ibadettir ve Müslümanlar için büyük bir öneme sahiptir. Oruç, gün doğumundan gün batımına kadar olan süre boyunca yemek, içmek ve cinsel ilişkiden uzak durmayı gerektirir. Ancak bazı durumlarda, orucun bozulup bozulmadığı konusu belirsizlik yaratabilir. Bu makalede, göze sürme çekmek ve bunun orucu bozup bozmadığı konusu ele alınacaktır.
Göze sürme çekmek, kadınlar arasında yaygın bir kozmetik uygulamasıdır ve genellikle gözleri daha çekici hale getirmek amacıyla kullanılır. Ancak bazı Müslüman kadınlar, göze sürme çekmenin orucu bozup bozmadığını merak etmektedir.
İslam alimlerinin büyük bir çoğunluğu, göze sürme çekmenin orucu bozmadığı konusunda hemfikirdir. Bunun sebebi, göze sürme çekmenin ağız veya burun yoluyla vücuda girmemesidir. Orucun temel amacı, vücuda yiyecek ve içecek maddelerin girmesini engellemektir. Dolayısıyla, göze sürme çekmek bu amaca uygun düşmez ve orucu geçerli kılmaz.
Ancak, bazı alimler göze sürme çekmenin oruca zarar verebileceği görüşündedir. Onlara göre, göze sürme çekmek, gözün beyaz kısmında meydana gelebilecek tahrişlere ve rahatsızlıklara neden olabilir. Bu durumda, gözü rahatsız eden bir durum söz konusu olduğunda, orucun bozulmasının mümkün olduğu düşünülebilir.
Sonuç olarak, göze sürme çekmek orucu bozmasa da, bazı alimlerin uyarıları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer göze sürme çekmek göze rahatsızlık veriyorsa, orucun bozulması gerekebilir. Bununla birlikte, her Müslümanın oruç hükümleri konusunda kendi vicdanına ve inancına uygun davranması önemlidir. Oruç ibadetiyle ilgili konularda daha fazla bilgi almak için din alimlerine danışmak tavsiye edilir.
Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinde göze çekilen sürmenin tadının boğazda hissedilmesi halinde orucun bozulacağı kabul edilirken Hanefî ve Şâfiîler’e göre tadı boğazda hissedilse de vücuda tabii menfezlerden girmediği için sürme orucu bozmaz.
Makyaj yapmak ve saç boyamak orucu bozar mı? Oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Makyaj yapmak, saç boyamak ve saç bakımı bu kapsamda olmadığından orucu bozmaz.
Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinde göze çekilen sürmenin tadının boğazda hissedilmesi halinde orucun bozulacağı kabul edilirken Hanefî ve Şâfiîler’e göre tadı boğazda hissedilse de vücuda tabii menfezlerden girmediği için sürme orucu bozmaz.
Oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Makyaj yapmak, saç boyamak ve saç bakımı bu kapsamda olmadığından orucu bozmaz.
TDK’ya göre Maraz üç farklı anlamda kullanılır. İlki “ Hastalık “ Anlamına gelmektedir. İkincisi “Dayanılması güç durum” anlamındadır. Üçüncü kullanımı ise “Huysuzluğu ve titizliği ile can sıkan” anlamına gelmektedir.16 Ara 2021
maraz – Nişanyan Sözlük. Arapça mrḍ kökünden gelen maraḍ مرض “hastalık” sözcüğünden alıntıdır.
Maraz Ali, Adanalı dizisinde eski polis ve çete lideri olarak tanınan Mehmet Akif Alakurt tarafından canlandırılan karakterdir. İstanbul’da doğup büyümüştür.
Kişinin edâ ehliyetini kısıtlayan ölüm hastalığı anlamında fıkıh terimi. Kendi aleyhine başkasına ait bir hakkı haber verme anlamında fıkıh terimi.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…