Gayb Allah, İslam dinindeki bir kavramdır ve “görünmez, bilinmez ve insan aklının erişimine kapalı olan şeyler” anlamına gelir. Gayb, İslam inancına göre sadece Allah tarafından bilinen ve insanlara vahiy yoluyla iletilen gerçeklerin toplamını ifade eder.
İnanışa göre Gayb Allah’ın mutlak bilgisi ve iradesiyle birlikte var olan bir gerçeklik alanıdır. İnsan aklının sınırlı olması nedeniyle, Gayb’a ait bilgileri tam olarak anlamak veya kavramak mümkün değildir. Kur’an’da da belirtildiği gibi, Gayb sadece Allah’ın bilgisindedir ve İnsanlara bu bilgiyi açıklama yetkisi yine sadece O’na aittir.
Gayb Allah’ın işlerinin ve hikmetlerinin ardındaki gerçekleri ifade eder. Bu kavram, İslam inancının merkezinde yer alan bir prensiptir ve müminlerin Allah’a olan bağlılıklarının ve güvenlerinin bir göstergesidir. İman, Gayb’a inancı gerektirir çünkü iman eden kişi, görmediği, anlamadığı veya doğruluğunu soyut olarak kanıtlayamadığı gerçeklere inanmayı kabul etmek demektir.
Gayb’a ait bilgiler, özellikle vahiy yoluyla peygamberlere iletilmiştir. İslam peygamberi Muhammed, Allah tarafından vahiy yoluyla Gayb’a dair birçok gerçeği insanlara iletmekle görevlendirilmiştir. Kur’an, peygamberden gelen vahiylerin bir araya getirildiği kutsal bir kitaptır ve bu kitapta Gayb’a ait bazı gerçekler açıklanmaktadır. Ancak, Gayb hakkında tam bir bilgiye sahip olmak insanların sınırlı aklıyla mümkün olmadığı için, Gayb’a dair bilgiler sınırlı ve kısmi olarak ifade edilmiştir.
Sonuç olarak, Gayb Allah’ın insanlara açıklamadığı, insan aklının erişiminden uzak olan gerçeklerin tamamını ifade eder. İslam inancındaki gaybe inanmak ve kabul etmek, müminlerin Allah’a olan güvenlerini ve bağlılıklarını gösterir. Gayb’a ait bilgiler ise peygamberlere vahiy yoluyla Allah tarafından iletilmiş ve Kur’an’da belirtilmiştir.
Gayb (Arapça: الغيب el-ġayb [“gayb” sözü “gaip” sözü ile karıştırılmamalıdır]) İslam inanışına göre görünmez anlaşılmaz yani akıl ve 5 duyu ile algılanamaz âlem. Gayb, görülenin zıddıdır ve Gayb görülenden üstündür.
Şu halde Allah’tan başka gaybı bilen yoktur (En’âm 6/59), O her şeyi bilir, hiçbir şey O’na gizli değildir. O, bu gizli bilgilerden dilediği kadarını kendi seçtiği kullarına bildirir (gayb âlemi hakkında bilgi için bk. Bakara 2/3).
Akıl ve duyularla bilinemeyen veya o anda muttali olunamayan her şey anlamındaki gayb, sadece Yüce Allah’ın bildiği bir alandır. Allah tarafından kendilerine bilgi verilen peygamberler dışında, hiçbir insan gelecekten haber veremez.
Buna göre denilebilir ki, gayb kelimesi Arapça’da gizli kalmak, gizlenmek, görünmemek, anlamında masdar; gizlenen, hazırda olmayan şey manasında isim ve sıfat; kavram olarak da akıl ve duyular yoluyla doğrudan ya da dolaylı olarak ulaşılamayan, hakkında bilgi elde edinilemeyen, müşahede alanının dışında kalıp idrak …
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…