Fitre, İslam dininde zekât ile birlikte verilen bir ibadettir. Müslümanlar, Ramazan ayının sonunda veya Ramazan ayı boyunca biriktirdikleri bir malın, belirli bir oranını ihtiyaç sahiplerine vermeyi sünnet olarak kabul ederler. Fitre verme ibadeti, paylaşma, yardımseverlik ve dayanışma gibi İslami değerlerin yaşanmasına katkı sağlar.
Fitre vermek, Müslüman bireylerin manevi sorumluluklarını yerine getirmelerini sağlar. Allah’a olan inancın bir göstergesi olarak kabul edilen fitre, ayrıca bireylerin maddi sıkıntılarına da çözüm üretir. Paylaşmanın önemini vurgulayan İslam dininde fitre verme, zengin ile yoksul arasında bir köprü oluşturarak toplumsal dengenin sağlanmasına yardımcı olur.
Fitrenin verilmesi, kişinin maddi gücüne göre belirlenen bir miktar üzerinden gerçekleştirilir. Bu miktar, genellikle İslam alimlerinin tespit ettiği asgari yaşama maliyetinin bir günlük tutarı olarak belirlenir. Fitre verme ibadeti, başkalarının ihtiyaçlarını da düşünerek insanın cömertlik, paylaşma ve yardımlaşma duygularını geliştirmesine katkı sağlar.
Fitre, öncelikle ailenin geçimini sağlayamayan, yoksul ve düşkün insanlara verilir. Bununla birlikte, yetimlere, dul ve yetim kadınlara, işsizlere, borçlu olanlara, seyahat edenlere ve diğer ihtiyaç sahiplerine de fitre verilebilir. Fitre, tüketim malları, hizmetler, altın, gümüş veya para şeklinde verilebilir.
Fitre vermek sünnet olarak kabul edilmesine rağmen, Müslümanların bu ibadeti yerine getirmesi kesin bir yükümlülük olarak görülmez. Yine de, İslam dini, müminleri paylaşma ve yardımlaşma konusunda teşvik ettiği için fitre vermenin önemini vurgular.
Sonuç olarak, fitre vermek, Müslüman bireylerin Allah’a olan inançlarını göstermeleri, maddi sıkıntılarına çözüm üretmeleri ve toplumsal dayanışmayı sağlamaları açısından önemli bir ibadettir. Fitre vermek, paylaşma, yardımseverlik ve cömertlik gibi İslami değerleri yaşatan bir görevdir.
Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır (Nevevî, el-Mecmû’, 6/103-105).
Fitrenin amacı ihtiyaç sahibi bir kimsenin içinde yaşadığı toplumun hayat standartlarınca bir günlük yiyecek ihtiyacının karşılanması, bayram sevincine iştirak etmesine katkı sağlamaktır. Ayrıca fitrenin vacip oluşu Buhari kaynaklı hadislerce sünnetle sabittir.
Kur’an-ı Kerim’de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder.” (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır. Bir fidye miktarı, bir sadaka-i fıtır miktarıdır. Sadaka-i fıtır ise bir kişiyi bir gün için doyuracak yiyecek veya bunun para olarak karşılığıdır.19 Haz 2017
Hanefîler ise fitrenin vâcip olduğu görüşündedir. Çünkü onlara göre bu konudaki hadisler gerek sübût gerekse delâlet bakımından farziyet ifade etmez. Ancak bu mezhepte farz ile vâcip arasında uygulama açısından fark yoktur.
İlk bu sureyi okumaya başlarken çekilir. Önceki sureden sonra okurken, besmele çekmek mekruhtur.
bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “İslam beş esas üzerine kurulmuştur: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın elçisi olduğuna şahitlik etmek, namaz kılmak, zekât vermek, hacca gitmek ve ramazan orucunu tutmak.”
İslâm dininin iman esaslarını ana hatlarıyla ifade eden terim. İnanmak, din adına tebliğ ettiği konularda peygamberi doğrulamak anlamında bir terim. İslâm dininde inanılması gereken esasların bütünü ve bunları konu edinen ilmin adı.
Ben Allâh-ü Te’âlâ’ya, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kadere ; hayır ve şerrin Allâh-ü Te’âlâ’nın yaratmasıyla olduğuna inandım. Öldükten sonra dirilmek de haktır. Ben şahadet ederim ki, Allâh-ü Te’âlâ’dan başka ilâh yoktur.16 Kas 2023
“Âmentü billâhi ve melâiketihî ve kütübihî ve rusülihî ve’l-yevmi’l-âhiri ve bi’l-kaderi hayrihî ve şerrihî mine’llāhi teâlâ; ve’l-ba’sü ba’de’l-mevti hakk eşhedü en lâ ilâhe illâllāh ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve resûlüh” = “Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kadere, hayır ve …
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…