2- Zekât, fitre veya fidye verirken, verdiğimiz kişinin ‘aldım kabul ettim’ demesi gibi resmî, törensel, ruhsuz ve soğuk işlemlere gerek yoktur. Hatta zekât, fidye veya fitre olduğunu söylememize bile gerek yoktur. İçimizden zekât mı, fitre mi, fidye mi niyet etmemiz yeterlidir.16 Haz 2016
Zekât, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder.
Fitre nedir? Ramazan ayının sonuna yetişen, zekat vermekle yükümlü her hür Müslüman’ın vermesi gereken bir sadakadır. Fıtır sadakası da denir.
Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 128). Fitre kimlere verilir? Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır.26 Mar 2023
Zekat ibadetini yerine getiren her Müslümanın merak ettiği konulardan biri de zekat verirken söylemek gerekir mi yoksa gerekmez mi konusudur. Bu konu ile ilgili dinimizde zekat veren kişinin öncelikle doğru bir şekilde niyet etmesinin önemi vurgulanmış, zekat verirken söylemenin gerekmediği belirtilmiştir.
Ahlak felsefesinin ne olduğu ve özellikleriyle hangi filozofların ahlak felsefesi hakkında merak edilen tüm detaylar. Ahlak felsefesi filozofları ilk olarak Platon ve Sokrates olarak bilinir. Diğer filozoflar ise Gazzali, İbn Tufeyl ve İbni Arabi’dir.30 Haz 2022
Ahlak felsefesi filozofları ilk olarak Platon ve Sokrates olarak bilinir. Diğer filozoflar ise Gazzali, İbn Tufeyl ve İbni Arabi’dir. Ahlak Felsefesi Nedir? Ahlak felsefesi, insan yaşamındaki kurallar, değerler, yargılar ve düşünceler ile ilgilenen bir felsefedir.30 Haz 2022
Çeşitli alanlarda eser vermekle birlikte daha çok tarihçi, filozof ve ahlâk düşünürü olarak dikkat çeken İbn Miskeveyh, 320/932’de Rey’de doğmuş ve 421/1030’de İsfahan’da vefat etmiştir.
İbn Miskeveyh tarafından kaleme alınan eser “ahlakı olgunlaştırmak” manasına gelmekte ve okuyucuya tam da kaybedilen ahlaki değerleri tespit etme hususunda yardımcı olmaktadır.18 Mar 2016
KİNDÎ’NİN AHLÂK ANLAYIŞI İlk İslam filozofu olarak kabul edilen Ebû Yûsuf Ya’kûb b. İshâk b. es–Sabbâh el- Kindî, Antik Yunan’dan miras kalan eserleri temel almakla beraber vahiy çizgisinden sapmadan ahlâkı felsefi bir çizgide ele alan ilk filozoftur.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…