Fitne, genellikle sosyal veya dini bir ortamda ortaya çıkan ihtilafları ve kargaşayı ifade eden bir terimdir. İslam ansiklopedisi açısından fitne, toplumun içinde yayılan şiddet, huzursuzluk ve çatışmaları tanımlar. İslam dini, fitneyi kaosun, adaletsizliğin ve toplumsal bozukluğun kaynağı olarak görür.
Fitne kelimesi Kur’an-ı Kerim’de birçok kez geçmektedir. Müslümanlara fitneye düşmekten sakınmaları emredilir ve fitne çıkaranları sevmemeleri yönünde tavsiyelerde bulunulur. İslam ansiklopedisi, fitne olaylarının Hz. Muhammed’in döneminde başladığını ve zamanla yayılarak bugün halen devam ettiğini belirtir.
Fitne genellikle parçalanma, ayrılık, ihtilaflar ve düşmanlıklarla ilişkilidir. Bu ihtilaflar, inanç, politika, sosyal statü, etnik gruplar veya farklı mezhepler arasında ortaya çıkabilir. Fitne, insanların birbirine karşı olan güvensizliklerini artırır ve toplumdaki dayanışmayı zayıflatır.
İslam literatüründe fitne, doğru yolu sapıtan, inançlarda aşırılığa ve yanlış uygulamalara saplanan gruplar veya kişileri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Fitne çıkaranlar, toplumu bölmek ve kaos ortamı yaratmak için farklı yollar kullanır. Kendi çıkarlarına hizmet etmek için yalan, iftira ve manipülasyon gibi kötü niyetli taktiklere başvururlar.
İslam ansiklopedisi, fitne olaylarının önlenmesi ve azaltılması için Müslümanların aralarında dayanışma, dürüstlük, adalet ve hoşgörü prensiplerini uygulamalarını vurgular. Fitne çıkaranların takipçisi olmamak, doğru ve güvenilir bilgilere dayanarak karar vermek önemlidir. İslam dini, fitne zamanlarında bile sabırlı olmayı, hoşgörülü olmayı ve toplumu bir araya getirmeyi önemser.
275/888) Kitabu’l-fiten başlığı altında fitneleri ve fitnelerden kurtuluş yollarını bildiren rivayetleri nakletmiştir. İlk babda fitneleri ve fitnelerin alâmetlerini tetkik etmiştir.
Fiten, sözlükte “değerli madenleri saf olup olmadıklarını tesbit etmek amacıyla ateşte eritmek” anlamındaki fetn (fütûn) kökünden türeyen fitne kelimesinin çoğuludur. Fitne masdar olarak “sınamak, nimet veya sıkıntı ile denemek”, isim olarak “tutkunluk, sapıklık, kargaşa” mânalarında kullanılır.
Fiten, sözlükte “değerli madenleri saf olup olmadıklarını tesbit etmek amacıyla ateşte eritmek” anlamındaki fetn (fütûn) kökünden türeyen fitne kelimesinin çoğuludur. Fitne masdar olarak “sınamak, nimet veya sıkıntı ile denemek”, isim olarak “tutkunluk, sapıklık, kargaşa” mânalarında kullanılır.
Bir insanın fitneye düşmesi ile günaha ve dalalete bulaşıp rüsvay olması kastedildiği gibi insanların arasında görüş ayrılıklarının, şikak ve kavganın vukuuna da fitne denilmiştir3. Fiten ile alakalı terimlerden birisi de “melhame” ve onun çoğulu “melâhim”dir.
Zilkade kelime anlamı olarak “oturmak” ve “Barışa sahiplik eden” anlamlarına geliyor. Câhiliye devrinde haram ayların ilki olan zilkade ayında ticarî açıdan büyük önem taşıyan panayırlar düzenlenirdi. Zilkade ayı 31 Mayıs salı günü itibariyle başlıyor.27 May 2022
Allah için tutulan oruçlar, kişinin manevi dünyasını zenginleştirir. Bu oruç da, vereceği sevap sayesinde birçok kişinin manevi dünyasını rahatlatır. Rivayet edilir ki zilhicce ayının ilk 9 günü oruç tutulmalıdır. Dileyenlerin tutacağı bu orucun son günü Kurban Bayramı’nda kurban kesilene kadardır.
Hicrî yılın on birinci ayı, dört haram aydan biri.
Zilkade ayının 25 günü Gecesini ibadetle geçirmek gündüzünü de oruçlu geçirmek gereklidir. İmam Rıza (as)’dan nakledilen rivayette: “ Bu gece Hz.İbrahim ve Hz.İsa (as)’lar dünyaya geldi ve Dahvul arzdır. Gecesinin ibadetinin çokça sevabı ve gündüzünün orucun 60 ay oruç tutmak kadar sevabı vardır.”
Mübarek Aylar, Hürmet Ayları ya da Haram Aylar’ın (Arapça: Eşhürü’l-Hurum) birincisidir. Üçü peş peşe biri ayrı olmak üzere, bu aylar dört tanedir: Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb. Peygamber İbrahim ve İsmail devrinden beri bu dört ayda her türlü kötülük, saldırı, zulüm ve savaş yasaktır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…