Fil ilgili makalenin özeti:
“Fil suresi” bir Kur’an suresidir ve 105. sure olarak bilinir. Sure, ulaşılması zor olan gerçekleri ifade eder ve insanlara düşüncelerinde derinlik kazandırmayı amaçlar. Fil suresi, Hz. Allah’ın kullarını korumasını, halkının, özellikle düşmanlarının yok olmasını sağladığını anlatır. Surenin adı, “Fîl” kelimesiyle ifade edilir ki bu da Arapça’da “fil” anlamına gelir. Fil, bundan yaklaşık 1400 yıl önce Mekke’de yaşanan olaya atıfta bulunur.
Mekke halkı, Kabe’nin yerine geçecek daha büyük bir mabet yapmaya karar verir ve bu amaçla Yemen Kralı Abraha başkanlığında bir ordu gönderirler. Abraha, oluşturduğu ordusuna bir fil ekler ve bu filin dizginlerini kendi elinde tutar. Fil, ordunun sembolü olur. Kabe’ye saldıran Abraha ve ordusu, Mekke’yi istila etmek ve mabedi yıkmak için harekete geçer. Ancak, Fil suresine göre Allah, kuşların üzerlerine taşlar ve yaban arılarıyla donattığı saldırganların üzerine göndererek, onları yok eder. Bu olay, KabeMekke halkı için çok önemli bir olaydır ve onları Allah’ın korunması altında olduklarına inandırır.
Fil suresinin özünde, gücün ve zaferin yalnızca Allah’a ait olduğu anlatılır. İnsanların güçlerinin ne kadar büyük olursa olsun, Allah’ın iradesini hiçbir şey değiştiremez. Fil suresi aynı zamanda, mazlumların mutlaka yenilmediği ve zalimlerin sonunun kötü olduğu bir dersi de içerir. Bu olay, Hz. Muhammed’in doğumundan birkaç yıl önce yaşanmıştır ve İslam’ın yükselmesiyle ortaya çıkan önemli bir dönüm noktasıdır. Fil suresi, imanın önemini vurgulayan ve insanları Allah’a olan güvenlerini artırmaya teşvik eden bir mesaj içerir. Bu sure, Müslümanlar için bir hatırlatma ve ilham kaynağıdır.
Fil Vakası ya da Fil Olayı (Vakayı Fil), İslam inancına göre Muhammed’in doğumundan 52 gün önce Kâbe’yi yıkmak amacıyla Mekke üzerine filleriyle birlikte yürüyen Ebrehe ve ordusunun Allah tarafından gönderilen ebabil kuşları vasıtasıyla bozguna uğratılmasını anlatan olayın adıdır.
Kur’an’daki Fil Suresi adını, Kâbe’yi yıkmaya gelen Yemen valisi Ebrehe’nin fillerle hücumunu konu edindiğinden almıştır. Kâfirûn Sûresi’nden sonra Mekke’de inmiştir.
Fil Suresi (Arapça: سورة الفيل), Kur’an’ın 105. suresidir, 5 ayetten oluşur. Sure, Yemen Valisi Ebrehe’nin Allah’ın evi olan Kâbe’ye saldırmasını ve karşılaştığı sonu anlatmaktadır.
Fil Suresi, Kâbe’yi yıkmak amacı ile gelen Habeşistan Kralı olan Ebrehe’nin fil ordusunun, Yüce Allah tarafından gönderilmiş olan ebabil kuşları aracılığı ile nasıl helak edildiğini anlatmakta olan bir suredir. Bu sebepten dolayı da büyük bir öneme sahip olmaktadır.
Değerli kardeşimiz, “Subbuhun kuddusün rabbüna ve rabbül melaiketi verruh” duasını namazların secdesinde okumak sünnettir. Ancak cemaatle kılınan namazlarda namazı uzatmamak için okunmaz. Vitir namazını kılan kişinin bu namazdan sonra: “Sübhanel-meliki’l-kuddûsi” tesbihini üç kere söylemesi müstahaptır.9 Ağu 2016
Her gün 170 kere “Ya Kuddûs celle celâlühû” ve ardından“Sübbûhun kuddûsün rabbül melâiketü ver rûh” okuyan; dilediklerini emri altına alır, herkes tarafından sevilir.El-kuddus_01147 Ruh ve sinir hastalarına her gün 170 kere “Ya Kuddûs celle celâlühû” okunursa, en kısa zamanda iyileşirler.5 Ağu 2021
“Sübbuhun Kuddüsün Rabbüna ve Rabbülmelaiketi verruh” Her hangi bir dileğiniz için yatsı namazından sonra okunan tesirli bir dua Yatsı namazının vitir namazını kıldıktan sonra secdeye gidilir ve 5 defa aşağıdaki dua okunur… “Subbühün,kuddüsün rabbüna ve rabbül melaiketi verruh” Sonra secdeden kalkılır “Ayetel Kürsi” …20 Nis 2017
“Subbuhun kuddusün rabbüna ve rabbül melaiketi verruh” duasını namazların secdesinde okumak sünnettir. Ancak cemaatle kılınan namazlarda namazı uzatmamak için okunmaz.9 Ağu 2016
İnneke ente’l-e’azzü’l-ekram.” Tekrar secdeye varılıp yine 70 defa, “Sübbûhun Kud- dûsün Rabbünâ ve Rabbü’l-mel¼iketi ve’r-rûh” okunur.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…