Categories: Genel

Fil Suresi hikayesi nedir?

Fil Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 105. suresidir ve 5 ayetten oluşur. Bu sure, Mekke döneminde yaşanan olağanüstü bir olaya dikkat çekmektedir. Surenin adını aldığı olay, Allah’ın Mekke’ye saldırmak üzere olan Abraha komutasındaki büyük bir fil ordusunu nasıl yok ettiğini anlatır.

Abraha, Yemen’de Himyeri krallığını yöneten Habeşli bir komutandı. Mekke’nin Kâbe’sine karşı düşmanlık beslemekte ve burayı yıkmak istemekteydi. Bununla birlikte, Mekkelilerin Kâbe’ye olan duygusal bağlılığı, onu durdurmaya yetmedi. Abraha, yaklaşık 60 bin kişilik büyük bir fil ordusuyla Kureyşlilere saldırmak amacıyla harekete geçti.

Fil ordusu Mekke’ye doğru ilerlerken, Allah kendi Kâbesini korumak için müdahale etti. Söz konusu surede anlatıldığı gibi, gökyüzünden büyük bir kuş sürüsü geldi ve taşları haline getirdiği şekilde fil ordusuna saldırdı. Bu kuşlar, Abraha ordusunu ateşleyen taşlarla bombardımana tuttu. Orduda bulunan insanlar ve fillerin birçoğu, bu saldırı sonucunda öldü veya ağır yaralandı.

Mekkeliler ise bu büyük olayı sağ kurtuluş olarak değerlendirdi. Allah’ın Kâbe’yi koruması ve insanları koruması, Kureyşlilere büyük bir iman gücü ve sevinç verdi. Bu olay, Kureyşlilerin Allah’a olan inancını güçlendirdi ve Kâbe’ye olan bağlılıklarını daha da artırdı.

Fil Suresi, inanan insanlara Allah’ın gücünü ve koruyuculuğunu hatırlatır. Olay, Allah’ın dilediği zaman her türlü tehlikeyi bertaraf edebileceğini gösterir. İnançlı insanlar, Allah’ın her zaman onları koruyacağına inanmalı ve güvenmelidir. Aynı zamanda bu olay, insanların kibirli olmaması gerektiğini de hatırlatır. Abraha, büyük bir fil ordusuna rağmen Allah’a karşı geldi ve cezasını aldı.

Sonuç olarak, Fil Suresi olağanüstü bir olayı anlatarak, Allah’ın büyüklüğünü, gücünü ve inananları koruma kapasitesini vurgular. İnançlı insanlar için bu sure, Allah’a olan güvenlerini artırır ve onları korkulardan arındırır. Aynı zamanda insanlara kibirli olmamaları gerektiğini hatırlatır ve Allah’ın dilediği zaman her türlü tehlikeyi bertaraf edebileceğini gösterir.

Fil suresi ne anlatmak istiyor?

Sûrede fil ordusu ile ilgili kıssa anlatılmaktadır. Kâbe’yi yıkmak isteyen Yemen’in genel valisi Ebrehe’nin fillerle Mekke’ye hücumunu, sonuçta yok olup gitmelerini (aş. bk.) konu edinmiştir.

Fil olayı nasıl oldu?

Fil Vakası ya da Fil Olayı (Vakayı Fil), İslam inancına göre Muhammed’in doğumundan 52 gün önce Kâbe’yi yıkmak amacıyla Mekke üzerine filleriyle birlikte yürüyen Ebrehe ve ordusunun Allah tarafından gönderilen ebabil kuşları vasıtasıyla bozguna uğratılmasını anlatan olayın adıdır.

Fil olayı nedir diyanet?

Kâbe’yi yıkmak amacıyla Mekke üzerine yürüyen Habeş ordusunun Allah tarafından gönderilen kuşlar vasıtasıyla imha edilmesi olayı. İslâm inanışına göre yeryüzünde yapılan ilk mâbed, müslümanların kıblesi. Kur’ân-ı Kerîm’in yüz beşinci sûresi.

Fil suresindeki fil ne anlama gelir?

Fâsılası ل harfidir. Adını ilk âyette geçen “fîl” kelimesinden alır. Konusu, Hz. Peygamber’in doğduğu yıl veya ondan biraz önce vuku bulan ve tarihte Fil Vak’ası adıyla anılan Kâbe’ye saldırı olayıdır.

Hac suresi 65 ayet ne için okunur?

65: Görmedin mi Allah, yeryüzünde olan her şeyi ve denizde emriyle akıp giden gemiyi sizin emrinize verdi. Kendi izni olmadan yerin üzerine düşmesin diye göğü de O tutmaktadır. Şüphesiz Allah insanlara çok şefkatlidir, çok merhametlidir. 66: Size hayat veren Allah’tır.

Hac suresi 78 ayet ne ile ilişkilidir?

78. âyette geçen ve “güçlük” diye çevrilen harec kelimesi kişiyi sıkıntıya, darlığa sokan güçlükleri ifade eder. Dinde hiçbir güçlük yüklenmemesi de, dinî yükümlülüklerin hiçbir çaba gerektirmediği ve insana hiçbir meşakkat getirmediği anlamında değildir.

Hac suresi 39 ayet ne için okunur?

Hac suresi 39 ayeti okunuşu Yüce Allah, düşmanları tarafından kendilerine zulüm edildiğinde müşriklere karşı savaşmaları için Müminlere izin verdi. Şüphesiz Allah, düşmanlarıyla savaşmadan da Müminlere yardım etmeye kadirdir.

Hac suresi 27 ayet ne için okunur?

› Beytullâh’ı onu tavaf edenler, namaz kılmak üzere kıyamda duranlar, rukû ve secde edenler için tertemiz tutacak. › İnsanlara haccı ilan edecek; onlar da dünyanın uzak yakın çeşitli bölgelerinden gerek yaya olarak, gerekse uzaklardan geldiği için yorgun argın düşen develer üzerinde Beytullâh’ı ziyarete gelecekler.

Haccın farzları hangi ayette geçiyor?

Haccın farz olduğu Hac (22/26-29), Ali İmran (3/96-97), Bakara suresi (2/158, 196, 197) ayetlerinde ve benzeri başka ayetlerde geçmektedir. Hac ibadeti Allah’ın kulları üzerine belirli bir maddi duruma bağlı olarak farz kıldığı bir ibadettir.

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

8 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

8 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

8 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

8 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

8 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

8 months ago