Fetih, Arapça kökenli bir kelime olup “açma”, “zafer” veya “bir yeri almak” anlamına gelir. Genellikle büyük başarılar veya zaferler elde etmek anlamında kullanılır.
Fatih ismi, Arapça kökenli olup “fetheden”, “zafer kazanan”, “galip gelen” anlamına gelir. Ayrıca tarihsel olarak Osmanlı Padişahı II. Mehmed’e “Fatih Sultan Mehmed” olarak atıfla da bilinir ki, o İstanbul’u fethederek tarihe “Fatih” unvanıyla geçmiştir.
Fetih, Arapça kökenli bir kelime olup “açma”, “zafer” veya “bir yeri almak” anlamına gelir. Genellikle büyük başarılar veya zaferler elde etmek anlamında kullanılır.
Kur’ân-ı Kerîm’de fetih kavramı fiil veya isim kalıplarıyla otuz sekiz yerde geçmektedir.
Dua üslûbu taşıyan bir âyette Allah “hükmedenlerin en hayırlısı” (hayrü’l-fâtihîn) diye anılmakta (el-A’râf 7/89), bir âyette de “adaletle hüküm veren ve her şeyi hakkıyla bilen” (el-fettâhü’l-alîm) şeklinde tavsif edilmektedir (Sebe’ 34/26).
1-er-Râmhürmüzî diye tanınan Ebû Muhammed el-Hasen b.Abdurrahmân’nin (ö.360/971) el-Muhaddisü’l-fâsıl beyne’r-râvî ve’l-vâîisimli eseri günümüze ulaşan hadis âlimlerince yazılmış ilk müstakil hadisusûlü kitabı kabul edilir.
Söz konusu gelişim döneminin en önemli kabul edilen ilk eserlerinden birisi Bâkıllânî’nin et-Takrîb ve’l-irşâd adlı eseridir.29 Haz 2020
Hatîb el-Bağdâdî’den sonra kaleme alınan ulûmü’l-hadîs kitaplarında dirâyetü’l-hadîs, daha çok rivayet teknikleri ve usullerine ilişkin terimler üzerinde yoğunlaşan bir literatüre dönüşmüştür.
Ulûmu’l-Hadîs, hadîs usulü alanında dönüm noktası kabul edilen eserlerden biridir. Yazarı İbnu’s-Salâh, zamanına kadar oluşan, konuyla alakalı birikimi büyük ölçüde belirleyip 65 başlık altında sınıflandırarak değerlendirmiş ve kitabını oluşturmuştur.
Bu kriterlerden hareketle hadisler tasnif edilmiştir. Kapsamlı ilk eser Ebu Muhammed er-Ramhürmîzî’ye âit el-Muhaddis el-Fasıl, bir diğeri önemli eser Hâkim en-Nişâbûrî’nin Marifat ulum el-hadis’idir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…