Arap literatüründe kabilelerin soyunu inceleyen ilim dalı için kullanılan bir terim.
Rum kökenli olarak Lazcaya geçen imera fera, ‘gün ışığım’ anlamına gelen bir kelimedir. Bir müzik grubunun şarkı içerisinde kullanması ile daha da ilgi çeken kelime, insanların sevdiklerine karşı kullandığı bir kelime olarak öne çıkıyor.29 Mar 2020
Yıldıray YANLI ve Hüseyin ULUSAN tarafından 2014 yılının Ocak ayında kurulan İMERA; ismini Karadeniz coğrafyasına miras kalan dillerden Rumcada ”Gün” anlamına gelen sözcükten almıştır.
Anlamı: “Ferman,” resmi ve yazılı bir emir veya bildiri anlamına gelir. Devletin veya yetkililerin belirli bir konuda aldıkları kararı veya duyuruyu ifade eder. Fermancı, bu tür yazılı emirleri ileten veya dağıtan kişiyi ifade eder.
Bir musibet anında Allah’ın takdirine rızâ gösterip O’na sığınarak teselli bulmayı ifade eden söz ve davranışlar için kullanılan bir terim.
Kalu Bela ise, (Evet [Sen bizim Rabbimizsin] dediler) demektir. (Kalu Beladan beri müslümanım) demek, (Ruhlarımızın “Evet” dedikleri zamandan beri müslümanım) demektir. Neam da, bela da evet demektir. Olumsuz soruların olumlu tasdiki için neam değil, bela kullanılır.
Kalu Bela, Allah’ın ruhlara karşı ”Elestü bi Rabbiküm” şeklinde, Türkçe ifadesi ise ”Ben sizin Rabbiniz değil miyim” biçiminde olan soruyu sorduğu yeri ifade eder. Ruhlar da bu soruya ”Bela” şeklinde cevaplamışlardır. Bu ifadenin Türkçe karşılığı ise ”evet” şeklinde olmaktadır.17 Ağu 2021
“Ne zamandan beri Müslümansın?” diye sorulduğunda, “Kâlû Belâdan beri.” Diye cevap vermek bir Müslüman’ın şiarıdır. Anlıyorduk ki Kâlû Belâ, Müslüman olma kimliğimizin başlangıç zamanıdır. Ve anlıyorduk ki biz, doğduğumuz günden beri değil; Kâlû Belâdan beri Müslüman’ız!6 Şub 2015
Orijinal metin Anlam
—————- ————-
kalubela [Genel] قَالُوا بَلَي
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…