Evvabin namazı Müslümanlar arasında yaygın olarak tercih edilen ekstra bir ibadettir. Gündüzün başlangıcı olan öğle namazı ile ikindi namazı arasında kılınan bu özel ibadet, birçok kişi tarafından sünnet olarak yerine getirilmektedir. Ancak Evvabin namazında Subhaneke okunup okunmaması konusu tartışmalıdır.
Subhaneke, birinci rekatta dua olarak okunmayan bir bölümdür ve çoğunlukla namazın sonunda yer alan bir ayettir. Normalde farz namazlarında bu ayet sadece birinci rekatta okunurken, ikinci rekatta okunmaz. Ancak Evvabin namazı sünnet bir namaz olduğu için bu konuda farklı görüşler mevcuttur.
Bazı alimler, Evvabin namazının farz namazlara benzemesi nedeniyle Subhaneke’nin okunabileceğini savunurken, diğer bazı alimler ise bu namazın farz namazlardan farklı olduğunu ve dolayısıyla Subhaneke’nin okunmayacağını ifade etmektedir.
Bu konuda detaylı araştırmalar yapan uzmanlar, Peygamber Efendimiz’in Evvabin namazında Subhaneke okumasıyla ilgili doğrudan bir hadis bulunmadığını belirtmektedir. Bu nedenle, Subhaneke’nin okunup okunmaması tamamen kişisel tercihlere ve alimlerin farklı yorumlarına dayanmaktadır.
Evvabin namazı genellikle farz namazlardan sonra kılınan bir ibadet olduğu için bazı alimler, farz namazlarda okunan zorunlu duaların bu namazda tekrarlanmasının gerekli olmadığını düşünmektedir. Ancak diğer bazı alimler ise bu namazın farz namazlara benzerliği nedeniyle Subhaneke’nin okunabileceğini ve daha fazla sevap kazanılacağını savunmaktadır.
Sonuç olarak Evvabin namazında Subhaneke okunması konusunda farklı görüşler mevcuttur. Her Müslüman, kendi inancına ve tercihlerine göre bu namazı yerine getirmeli ve bu konuda bilgi sahibi olmalıdır. Önemli olan, ibadetlerimizi titizlikle yerine getirirken niyetimizin sadece Allah’ın rızasını kazanmak olduğunu unutmamaktır.
Evvabin namazı kılmanın fazileti konusunda Peygamberimiz sallallâhu aleyhi ve sellem efendimiz şunları buyurmuştur. Peygamberimiz akşam namazını kıldıktan hemen sonra hiç konuşulmadan kılınacak 6 rekât namazın sevabının çok olacağını belirtmiştir. Hatta bu sevabın 12 yıllık bir ibadete eşit olacağını buyurmuştur.26 Eyl 2023
Şevkânî, Neylü’l-evtâr, 3/525). Altı rek’atlık bir namaz olan evvâbîn namazı, tek selâmla kılınabileceği gibi ikişer rek’at hâlinde üç selâmla da kılınabilir (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felâh, 147-148).
bu düşünceyle bakıldığına evvabin namazı kılmak, duaların kabul edilmesi ve girilen günahlardan dolayı yaşanılan pişmanlığı göstermek için en güzel aracıdır. Evvabin namazını kılarken kaza namazına niyet edilirse hem kaçırılan namazların borcu ödenmiş hem de evvabin namazının sevabı kazanılmış olur.9 Ara 2022
Toplam 6 rekat olarak kılınan evvabin namazı akşam namazından sonra kılınan bir nafile namazıdır. Evvabin namazında ilk rekatta fatiha duası ve zammı bir sure okunur daha sonra rüku ve secde yapılır. İkinci rekatta yine fatiha ve zammı bir sure okunur rüku ve secde yapıldıktan sonra oturularak Ettahiyyatu okunur.13 Ara 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…