Esmâ (r.anhâ), son derece edepli, takvâ sahibi, aynı zamanda da mütevazı idi. Fakirliğin verdiği her türlü sıkıntıya katlanmış bu mübarek hanımefendi, temiz ahlâkı ile tüm İslam kadınlarına çok güzel bir örnek olmuştur. Hz. Esmâ’ya “Zat’ün-Nitakayn” denilmesinin sebebine gelince; Hz.
Esma bint Ebu Bekir (Arapça:أسماء بنت أبي بكر), İslam Devleti zamanında Hulefa-i Raşidin’in ilk halifesi olan Ebu Bekir’in, Zübeyr bin Avvam ile evlendirdiği kızıdır. Ayşe bint Ebu Bekir ile anneleri ayrı, babaları birdir.
Esmâ hicretten 27 sene önce Mekke’de dünyaya gelmiştir. Hz. Âişe (r.anhâ) Validemizin anne ayrı baba bir üvey kız kardeşi, Abdullah bin Ebû Bekir’in ise öz kız kardeşiydi. İslâm’a ilk giren hanım sahabîlerdendir. İbn İshak’a göre 18. Müslüman’dır.
Esma isimler ya da adlar demektir. Esma-ül Hüsna kelimesinde Allah’ın güzel isimleri olarak açıklanmaktadır. Esma ismi kız ismi olarak kullanılmaktadır. Kökeni Arapça olan bir isim olarak ülkemizde çoğunlukla tercih edilmektedir.27 Eyl 2023
Ebû Bekir (ra), iman ettikten sonra İslâm’ı tebliğe gizli gizli devam ediyordu. Annesi, karısı Ümmü Ruman ve kızı Esma da iman etmiş, fakat oğulları Abdullah, Abdurrahman ve babası Ebû Kuhafe henüz iman etmemişlerdi. Osman b. Affan, Sa’d b.30 Eyl 2019
7- Ebû Yûsuf’a Vasiyyeti: Ebû Hanîfe’nin, baş talebesi, Hanefî mezhebinin ikinci âlimi Ebû Yûsuf’a yazdığı vasiyyet.
Ebû Hanife’nin kendisine isnad olunan ve günümüze ulaşan kitapları daha çok akaid ve kelâm konularına âittir. el-Fıkhu’l-Ekber, Kitâbü’l-Âlim ve’l-Müteallim, Kitâbü’r-Risâle, beş tane el-Haşiyye kitabı, el-Kasidetü’n-Nu’mâniyye, Ma’rifetü’l-Mezâhib, Müsnedü’l-İmam Ebî Hanife.
1. el-Fıkhu’l-Ekber:Ebû Hanife’nin oğlu Hammad’ın babasından naklettiği en şöhretli eseridir. Ayrı silsilelerle zamanımıza kadar gelen birbirinden kısmen farklı üç nüshası vardır. Bu eser başta Ebû Mansur el-Matûridi olmak üzere birçok âlim tarafından şerhedilmiştir.
Ebû Hanîfe, dikkatini çeken talebelerine vasiyyetler yazmıştır. İşte bunlardan biri de hem talebesi, hem de oğlu Hammâd’a yazdığı bu vasiyyettir.
Ebu Hanife’nin akaid alanındaki bu görüşleri zamanla Ehl-i sünnet anlayışının şekillenmesinde önemli etkileri olmuştur. İmam-ı Azam’ın itikadi görüşleri günümüze el-Fıkhu’l-ekber, el-Fıkhu’l-ebsat, er-Risale, el-Âlim ve’l-müteallim ve el-Vasıyye adlı beş eseriyle ulaşmıştır.15 Haz 2011
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…