Namaz, Müslümanlar için çok önemli olan ibadetlerden biridir. İslam dinine göre, namaz kılmak için belirli bir kıyafet düzenine uymak gerekmektedir. Erkeklerin namaz kılmak için uygun bir şekilde giyinmeleri önemlidir.
Erkekler namaz kılarken genellikle bir takım giysiler giyerler. Öncelikle, temiz bir elbise giymek gerekmektedir. Namaz için özel bir kıyafet bulunmamakla birlikte, erkeklerin genellikle pantolon ve gömlek giymesi tavsiye edilir. Bunun yanı sıra, temiz bir başörtüsü kullanarak başlarını örtmeleri de tercih edilen bir uygulamadır.
Namaz kılan erkeklerin ayaklarının da temiz olması önemlidir. Bu nedenle, ayaklarını temizlemek için abdest almadan önce ayaklarını yıkamaları gerekmektedir. Ardından, uygun bir ayakkabı veya terlik giymeleri tavsiye edilir.
Erkeklerin namaz kılmak için giydikleri kıyafetlerin aşırı süslü veya gösterişli olmaması gerektiği de unutulmamalıdır. Mütevazı bir kıyafet seçimi tercih edilmelidir. Ayrıca, kıyafetlerin beden hatlarını belirgin şekilde göstermemesi de önemlidir.
Toparlayacak olursak, erkekler namaz kılmak için temiz ve düzgün bir kıyafet giymelidir. Namaz için özel bir kıyafet takımı yoktur, ancak temiz bir elbise ile uygun ayakkabı veya terlik tercih edilmelidir. Kıyafetlerin mütevazı ve aşırı süslenmemiş olması önemlidir. Erkekler, namaz kılmak için bu basit kurallara uygun bir şekilde giyinmelidir. Bu, namazın bir ibadet olduğunu ve Allah’a saygıyı ifade etmek için uygun giyinmenin gerekliliğini vurgular.
Ancak dinen kadınlar, vücut hatlarını belli etmeyecek uzun ve bol kıyafetler giymeli ve başörtülerini boyundan aşağı ve boynu kapatacak şekilde bağlamalıdır. Erkeklerde bu durum farklı olduğu için erkekler baş açık, kısa kollu ve diz kapaklarını kapatacak bir şortla namaza durabilirler.
Erkeğin namazda örtünmesi gereken yerleri göbek ile diz kapağı arası, kadının ise el ve yüz dışında bütün bedenidir. Buna göre erkeklerin pijama veya eşofmanla, kadınların da tesettürü sağlayabilecek şekilde dikilmiş olan gecelik ve sabahlıkla evlerinde namaz kılmaları mekruh olmaz.28 Tem 2023
Erkeklerde mahrem olarak kabul edilen bölgeler göbek ile diz kapağı arasıdır. Belirtilen bölgeyi kapatacak tarzda bir namaz elbisesiyle namaz kılmak gerekir. Bu nedenle namazda ibadetin gerektirdiklerine uyulmalıdır. Ayrıca gömlek giyen erkeklerin gömleğin kollarını sıvayarak namaz kılabileceği de ifade edilmektedir.
Eskiden kolları sıvamak kibir alameti sayıldığı için kolu kıvrık namaz kılmak mekruh kabul edilmiştir (el-Fetâva’l-Hindiye, 1/106). Ancak günümüzde böyle bir algı söz konusu değildir. Öte yandan erkeklerin, kısa kollu gömlekle de namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Süheyla yumuşak huylu, sakin, sessiz kadın anlamına gelmektedir. Zorlukların üzerinden gelen, sıcakkanlı, düşünceli kadın demektir. Süheyla ismi kız çocukları için tercih edilmektedir. İnsancıl ve yapıcı özelliklere sahiplerdir.23 Ağu 2022
Süveybe. İsminin anlamı; “Küçük elbise, küçük sevab, iyilik” demektir. Efendimiz’in (sas) süt annesidir.
Süveybe, Hz. Muhammed’in amcası olan Ebu Leheb’in cariyesidir. Süveybe hem oğulu Mesruh’u hem de Peygamber Efendimizi emzirmiştir.21 May 2021
Süheyla yumuşak huylu, sakin, sessiz kadın anlamına gelmektedir. Zorlukların üzerinden gelen, sıcakkanlı, düşünceli kadın demektir. Süheyla ismi kız çocukları için tercih edilmektedir. İnsancıl ve yapıcı özelliklere sahiplerdir.23 Ağu 2022
HAFSA İSMİNİN ANLAMI İsmin anlamı Arapçada “Hıfz” kökünden gelmektedir. Koruyan, gözeten manalarını taşımaktadır. Bu isim Arapçada “Muhafız” sözcüğünün yerine Hafsa isminin kullanıldığı bilinmektedir. Bu isim, Farsçada “aslan yavrusu” anlamına gelmektedir.27 Eyl 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…