Erkeklerin birden fazla kadınla evlenmesi konusu İslam dini açısından sıklıkla tartışılan bir konudur. İslam’ın kutsal kitabı Kur’an’da bu konuya ilişkin bazı ayetler bulunmaktadır. Bu makalede, erkeğin dört kadınla evlenmesine ilişkin Kur’an ayetleri üzerinde durulacak ve bu konunun İslam’daki yeri ve anlamı açıklanacaktır.
Dört kadınla evlenme konusu, Kur’an’ın Nisa Suresi’nde geçen bir ayetle temellendirilir. Nisa Suresi 3. ayette, erkeklere dört kadınla evlenme hakkı tanındığı bildirilmektedir. Ancak, ayetin devamında bu durumun istisnai bir durum olduğu ve eşler arasında adaletin sağlanması gerektiği vurgulanmaktadır.
İslam alimleri, bu ayeti yorumlarken, dört kadınla evlenmenin sadece özel durumlarda kabul edilebilir olduğunu belirtir. Bu durumda eşler arasında adaletin sağlanması ve her birine eşit davranılması gerekmektedir. Eşler arasında adalet sağlanamadığı takdirde, İslam hukukunda bu durumun kabul edilemez olduğu açıklanır.
Bu ayet, tartışmalara sebep olmuş ve günümüzde de tartışılmaya devam etmektedir. Bazı İslam alimleri, bu ayetin toplumsal ve tarihsel bağlamını göz önünde bulundurarak, dört kadınla evlenmenin günümüzde uygulanmasının zorunlu olmadığını savunmaktadır. Diğer İslam alimleri ise, bu ayeti kesin bir kural olarak kabul eder ve dört kadınla evlenmenin helal olduğunu ifade eder.
Sonuç olarak, erkeğin dört kadınla evlenmesi konusu İslam dini içerisinde değerlendirilirken, adaletin sağlanması ve eşler arasında denge kurmanın önemli olduğu vurgulanmaktadır. Ancak, her durumda bu kuralın uygulanması zorunlu değildir ve özel durumların dikkate alınması gerekmektedir. Bu nedenle, bu ayetin yorumlanması ve uygulanması konusunda farklı görüşler bulunmaktadır.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Nitekim ilgili naslar incelendiğinde İslâm hukukunda çok eşliliğin mubah/meşru olabilmesinin; “eşler arasında adaleti gözetmek” ve “eşlerin nafakasını temin etmeye güç yetirebilmek” olmak üzere iki temel şarta bağlandığı görülmektedir.
İslâm hukukçularının genel temayülü, âyette zikredilen adaletin hukukî olmaktan çok dinen şart olduğu, eşlerine adaletli davranamayacağı hususunda zann-ı gālibi olan kimsenin birden fazla kadınla evlenmesinin dinen câiz olmadığı yönündedir (Cessâs, II, 55).
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Said Nuri Ertürk Risale-i Nur’un saffı evvel talebelerinden Hafız Mustafa’nın oğludur. Yedi yaşında iken yazmış olduğu Altıncı Şua adlı eseri Bediüzzaman Hazretlerine hediye etmiş ve Bediüzzaman Hazretleri ismini Said Nuri olarak değiştirmiştir.28 Oca 2022
Hutuvat-ı Sitte’yi basan ve dağıtılmasında Said Nursi’ye yardım eden kişilerden biri de Eşref Edip Fergan’dır. İstanbul kamuoyunu etkisi altına alan ve İngilizlere karşı çok sert bir dille yazılmış olan Hutuvat-ı Sitte Risalesi sonrası İngiliz Başkumandanı tarafından Said Nursî hakkında idam kararı alınmıştır.
1981 yılında Giresun’un Tirebolu ilçesinde doğdu. İlkokulu Tirebolu’da, ortaokul ve lise öğrenimini Trabzon’da tamamladı. 1999 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2004 yılında Rize iline Türkçe öğretmeni olarak atandı.
1950 yılında Milas’ta doğdu. Ortaokul ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. 1967 senesinde lise ikinci sınıfta iken Risale-i Nur’u ve bu eşsiz eserlerin müellifi Bediüzzaman Said Nursi hazretlerini tanımakla şereflendi.
Kullanıcılar şunları da aradı
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…