Râzî geniş bir hoşgörü ortamında gelişen felsefî düşünceleriyle deist inancı temellendirmeye çalışmıştır. Bir deist olarak Râzî, Allah’ın verdiği akıl gücü ve adalet duygusunun insanlar arasındaki düzen ve mutlu bir hayat için yeterli olduğunu, dine ve bir peygamberin rehberliğine gerek olmadığını savunmuştur.
Râzî (Farsça: رازی) ya da tam adıyla Ebû Bekr Muhammed bin Zekeriyyâ er-Râzî (865, Rey – 925, Rey), Fars simyacı, hekim ve filozof. Gençlik yıllarında edebiyat ve musikî ile ilgilenmiştir ve geçimini kuyumculuk yaparak sağlamıştır.
Kaynaklarda belirtildiğine göre Râzî, Allah, külli nefs, heyulâ/mutlak madde, halâ/mutlak mekan ve dehr/mutlak zamandan oluşan “beş ezelî varlık” anlayışına sahiptir.7 Filozofun bu noktada kimden veya kimlerden etkilendiği, yoksa söz konusu öğretiyi bizzat kendisinin mi ortaya koyduğu henüz kesinliğe kavuşturulmamış …
Razî eczacılık, simya, müzik ve felsefe dallarında son derece önemli katkılar yapmıştır. Farklı alanlarla alakalı yaklaşık 200 kitap ve makalesi vardır. Pediatri’nin babası olarak bilinir. Ayrıca göz bilimleri konusunda da otorite kabul edilmiştir.
Tabiî âlem “Bârî ta- rafından, sonradan, yoktan değil var olan bir başka ezelî şeyden yaratılmış- tır.” (s. 182) Âlemin sonradan yaratılmış olduğuna (hâdis) ve irade sahibi bir Bârî’ye inanması nedeniyle Râzî’nin hem Yeni Eflâtuncu sudur nazariyesine hem de âlemin ezelî olduğunu savunan Aristotelesçilere karşı olduğunu …
El Mucemül Müfehres li Elfazil Kuranil Kerim, Muhammed Fuad Abdülbaki tarafından kaleme alınmıştır. El Mucemül Müfehres li Elfazil Kuranil Kerim adlı eser Arapça dilindedir. Kitap, 22 cm genişliğinde 30 cm yüksekliğindedir.
el-Muʿcemü’l-müfehres, dokuz hadis kitabındaki rivayetlerin, kelimenin içinde geçtiği cümlenin anlamlı bir kısmı ile birlikte bu eserlerdeki yerlerini gösteren bir çalışmadır.
Murtazâ Zebîdî’nin (öl. 1205/1791) el-Mu’cemü’l-muḫtaṣ’ı; bir ilim adamının, hocalarını ve tahsil hayatı boyunca elde ettiği eserleri, hocalarından müellifine varan isnad zinciriyle kaydettiği mu’cem türü eserlerin 12./18. asırdaki önemli temsilcilerinden birisidir.15 Ara 2021
Kütüb-i sitte’ye ilâve olarak Dârimî’nin Sünen’i, İmam Malik’in Muvatta’ı ve Ahmed b. Hanbel’in Müsned’ini ihtiva eden Concordance’m hazırlanması için çalışmalar fiilen 1916 yılında Juynboll, Wensinck, Horovitz ve başka bazı müsteşriklerin planlamasıyla başlatılmıştır.9 Ağu 2016
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…