Er-Rahman, Arapça kökenli Rahman kelimesinin tanrısal bir ismidir. Arapçada “şefkatli”, “merhametli”, “acıyan” gibi anlamlara gelir. İslam inancında Allah’ın isimlerinden biridir ve Kur’an-ı Kerim’de sıkça geçmektedir.
Er-Rahman ismi, Rahman olan Allah’ın sonsuz merhametinin yansımasıdır. İnsanlara karşı büyük bir şefkat ve merhamet duygusuyla hareket eder. Yaratılan her şey üzerinde merhametiyle hükmeder ve her canlıya sevgi dolu bir şekilde bakar. Er-Rahman ismi, Allah’ın yaratılanları koruması, rahmetiyle kuşatması ve bağışlaması anlamına gelir.
Er-Rahman, Kur’an-ı Kerim’de 57 ayette geçer ve bu ayetlerde Allah’ın merhametinin büyüklüğü vurgulanır. Er-Rahman ismi, insanlara Allah’ın sonsuz şefkat ve merhametini hatırlatır ve insanları bu niteliklere benzemeye teşvik eder. Er-Rahman ismini anmak ve onu anlamak, insanların kalplerine merhamet ve şefkat tohumları ekerek daha insancıl bir yaşam sürmelerini sağlar.
Er-Rahman isminin anlamı, Allah’ın merhametinin yaratılışa etkisi üzerine de derin bir düşünce sağlar. İnsanların sahip oldukları merhamet ve şefkat duyguları, Allah’ın yaratılışında bir ilahi plana yansır. İnsanların birbirlerine merhamet etmesi, Allah’ın yaptığı gibi yaratılanlarına merhamet etmesi gereklidir. Er-Rahman ismi, bu sorumluluğu hatırlatarak insanlara başkalarına karşı merhametli olmalarını öğretir.
Er-Rahman kelimesi, müminlerin Allah’a yaklaşmanın ve O’na bağlanmanın yollarından biridir. Allah’ın sonsuz merhametine inanmak ve bu merhameti yansıtmak, insanları Allah’a yaklaştırır ve onlara daha anlamlı bir yaşam sunar. Bu nedenle, Er-Rahman ismi, Müslümanlar için büyük bir anlam taşır ve her geçen gün Allah’ın merhametini hatırlamak ve yaymak için çaba göstermelerini sağlar.
Er- Rahman esması hem dünyada bütün kullarına karşı merhametli olma anlamı taşımaktadır. Bu esma Allah’a inanan inanmayan, ona kulluk eden etmeyen her yarattığı kuluna karşı dünyadaki merhametinin ne kadar büyük ve yüce olduğunu göstermesi açısından oldukça önemlidir.9 May 2022
Allah’ın her isminin farklı bir anlamı bulunur. Er-Rahman isminin anlamı da merhamet edendir. Allah dünyadaki bütün canlılara merhamet eder sözü, Er-Rahman isminden geliyor.27 Eyl 2023
İhlasla “Er-Rahman” zikrini çeken kişinin; kalbi yumuşar, düşmanlarından emin kılınır ve maddi nimetlere erişir. 2. Allah tarafından sevilmeye mazhar olunur. 3. Cuma günü okunan “Ya Rahman Celle Celalühü” zikri, istenen dileğe kavuşmayı sağlar.17 Nis 2020
1. İhlasla “Er-Rahman” zikrini çeken kişinin; kalbi yumuşar, düşmanlarından emin kılınır ve maddi nimetlere erişir. 2. Allah tarafından sevilmeye mazhar olunur.17 Nis 2020
– Kur’ân-ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli.
– Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
Recep ayının ilk cuma gecesine rastlayan Regâib gecesi, İslâm âleminde Hz. Peygamber’in ana rahmine düştüğü gece olarak kabul edilir. Bu nedenle yüzyıllar boyunca Osmanlı toplumunda kandil olarak kutlanan bir gece olmuştur.
Regaib, üç ayların ilk mübarek gecesidir. Bu geceyi idrak edenlerin kalbi nurlanır, hayatı aydınlanır. Regaib gecesinin bize getirdiği en büyük hediye kulluktur. Hakkıyla kulluk edebilmek ise bütün hediyelerin üstündedir.11 Oca 2024
“Bazı rivayetlerde bu gecenin isminin meleklerle telaffuz edildiği ifade edilir. Regaip kelimesi, güzel şeyleri arzu etmek, istemek, elde etmeye gayret etmek anlamlarına gelir. Bu gece ibadet edenin, tövbe edenin arzularının verileceği ümit edilir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…