Endülüs Emevîleri, Abbasilerin, Emevî hanedanına son vermesi ile 10. Emevi halifesi Hişam bin Abdülmelik’in torunu ve Muaviye bin Hişâm’in oğlu Abdurrahman, İspanya’ya giderek burada 756 yılında Endülüs Emevî Devleti’ni kurdu. Abdurrahman, Abbâsîler ile mücadele etti, Franklara karşı başarılar kazandı.
Arapların Endülüs olarak adlandırdıkları bugünkü İspanya, Müslümanların yaptıkları İslam fetihlerinden sonra onların hâkimiyetlerine geçmiş ve 8 asır boyunca İslam beldesi olarak hüküm sürmüştür.
İşte Endülüs’ün bu ilk fetih teşebbüsü üzerine Müslüman orduları, Emevîler’den çok önce h. 27 yılında Endülüs’e girmişlerdir.
Gırnata’nın işgal edilmesiyle (1492), Endülüs Müslümanlarının 8 asır süren İspanya hakimiyetleri sona erdi.
Nasr tarafından kurulan ve başkenti Gırnata olan Endülüs’ün son hane- danlığıdır. Muhammed b. Yûsuf Muvahhidler’in yıkılmasından sonra Gırnata ve etrafın- daki bölgelerde hâkimiyet kurmuş, etrafı Hıristiyan krallıklarla çevrili olduğu halde yaklaşık 250 yıl süren bir devletin temellerini atmıştır.
Hz. Süleyman Belkıs ile evlendi ve onu çok sevdi, sonra da onu Yemen’deki kraliçelik tahtına iade etti. Süleyman (A.S.) her ay onu ziyaret eder ve yanında üç gün kalırdı.
Saba melikesi Belkıs Himyeri kraliçesi Belkis Bint Hedhad bint Şürahbil ile karıştırılmış ve bu karışıklık Kur’an yorumlarına girmiştir. Miladi 330-345 yılları arasında hüküm sürmüş olan bu kraliçe ile ondan 13-14 yüzyıl önce yaşayan İsrail Kralı Süleyman arasında bir ilgi olamaz.
Kur’an’da tevhid dinini kabul ettiği bildirilen Sebe melikesi.
Süleyman’ın kral kızlarından yedi yüz karısı ve üç yüz cariyesi vardı. Karıları, onu yolundan saptırdılar. 4. Süleyman yaşlandıkça karıları onu başka ilahların ardınca yürümek üzere saptırdılar.
Güzelliğiyle dillere destan olan Kraliçe Belkıs’ın yarı insan yarı cin olduğu düşüldüğünden ayaklarının toynak şekilde ve ters olduğu rivayet edilir. Bazı kaynaklarda ise bacağı tüylerle kaplı diye geçer.24 באוק׳ 2017
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…