Nâzi’åt Sûresi (Arapça: سورة النازعات), Kur’an’ın 79. suresidir. Sure 46 ayetten oluşur. Mekke’de Nebe’ Suresi’nden sonra indirildiğine inanılmaktadır. Sure, ismini ilk ayette geçen ve çekip ya da söküp çıkaranlar anlamına gelen naziat kelimesinden alır.
Naziat suresi, mushaftaki sıralamada yetmiş dokuzuncu, iniş sırasına göre seksen birinci sure olmaktadır. Sureyi okuyan kişiler ölüm acısı duymaz, cennete sevinçle girer ve düşmanın şerrinden kurtulur. Naziat suresi kıyamet günü başta olmak üzere öldükten sonra dirilmeye inanmayanları anlatmaktadır.
İnsan Suresi’nin faziletleri ise oldukça güzeldir. Sureyi okuyan bir kimse, hayatı boyunca fesatlıktan, nazardan ve kıskanç gözlerden korunur. Kendisiyle barışık olur ve içine huzur dolar. Herhangi bir sıkıntısı varsa tez zamanda bu sıkıntıdan kurtulması için Yüce Allah, o kimsenin yolunu açar.5 Ara 2023
Bu sûreyi kim okursa, Allah (c.c.) o kimseyi kabrinde ve kıyamet günü bir namaz kılacak kadar bekletmeden cennete koyar.” Her sûrenin olduğu gibi, bu sûrenin de kendine has önemi ve faziletleri vardır. Faydalarına nâil olabilmek için Naziat sûresi Arapça yazılışı her gün mutlaka okunmalıdır.
Naziat suresi, mushaftaki sıralamada yetmiş dokuzuncu, iniş sırasına göre seksen birinci sure olmaktadır. Sureyi okuyan kişiler ölüm acısı duymaz, cennete sevinçle girer ve düşmanın şerrinden kurtulur. Naziat suresi kıyamet günü başta olmak üzere öldükten sonra dirilmeye inanmayanları anlatmaktadır.
Hıdırellez kutlamak İslam dinine göre günah değildir. Ancak, dini bir bayram olarak kabul edilmez çünkü İslam dininde böyle bir kutlama veya bayram günü yoktur. Hıdırellez, Türk kültüründe ve Orta Asya’da yaygın olarak kutlanan bir bahar bayramıdır.5 May 2023
Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlarımızdan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında hıdrellez şeklini almıştır.
Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.29 Nis 2023
– Hıdırellez: Birçok kültürde baharı karşılamak için kutlanır. 5 Mayıs akşamı başlar ve 6 Mayıs günü kutlanır. Anadolu’da yer yer Sünni ve Alevilerin bir arada bu günü bir bahar Bayramı olarak piknik ve ziyafetle eğlence içinde kutladığı görülmektedir.
Hıdırellezde dilek dilerken Allah’dan değil de başka birine veya bir şeye dilekte bulunmak şirke girer. Bu nedenle dilek dilerken Allah’a dua ediyor gibi olması önemlidir. Aynı şekide Hıdırellez’de de gül ağacına asılan dilek kağıtlarının bir manası yoktur. O günden veya gül ağacından medet ummak doğru değildir.5 May 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…