Ancak kendinden önce harekeli bir harf varsa elif okunmaz, “lam” harfi cezmli olarak okunur. Aşağıdaki örnekleri dikkatlice okuyalım. “Elif-lam” takısından önce herhangi bir harekeli harf yoksa “el” ( ) takısını okuruz. “Elif-lam” takısından önce herhangi bir harekeli harf varsa “lam” cezmli okunur, “elif” okunmaz.
Lam (ل), Arap alfabesinin yirmi üçüncü harfi.
Kur’ân-ı Kerîm’de altı sûrenin başında bulunan ve kendi adlarıyla kıraat edilen harfler.
Huruf-u mukattaa, sûre başlarında kesik kesik, ikisi üçü birleşik veya tek başına yazılı bulunan harflerdir. Zaten bu harfler okunurken de teker teker okunur, bir kelime gibi okunmaz. Huruf-u mukattaa’nın Kur’ân-ı Kerim’deki yerleri de şöyledir: Altı sûrede “elif-lâm-mîm” vardır.25 Ara 2023
Buna göre “elif-lâm-mîm”in mânası, “Yaratılmışların çeşitli oluşlar ve ilişkilerle belirlenmiş hayatlarının gerekli kıldığı, ihtiyaç duyduğu irşadlar gayb âleminden gelerek onların hayatlarına girmekte ve yollarına ışık tutmaktadır” demektir (el-Fevzü’l-kebîr, s. 64; hurûf-ı mukattaa konusunda genişbilgi için bk.25 May 2021
Arapçada mülk kelimesi; devlet, iktidar, düzen, egemen, ülke, saltanat” anlamlarına geliyor. Bu nedenle, adalet mülkün temelidir cümlesinin net anlamını şu şekilde ifade edebiliriz: “Adalet egemenliğin temelidir.”10 Eki 2022
Adalet kavramı, kişisel olarak değil de; toplumsal bir kavram olarak ele alınsa bile değişken ve göreceli bir kavram olmaktan çıkmaz. Çeçen, adalet kavramını, toplumla birlikte değişen, bu nedenle göreceli olan bir kavram olarak belirtmiştir.
Adalet insan davranışlarının doğru olup olmadıklarını gösteren en önemli ilkedir. Haksızlık ve onun sonucu olan adaletsizlik yasalara uymamak, her zaman fazlasını istemek ve eşit olmamak anlamına gelir. Hak ve adalet ise yasaya uygun davranmak ve eşitliğe riayet etmek demektir.
Adalet kavramı, bugüne kadar üzerinde ortak kabul görmüş bir kavram değildir, bu kavramı doğrulayabilecek ortak bir akıl da mevcut değildir. Adalet, bir değer- dir ve diğer tüm değerler gibi sübjektif niteliklidir. Bu tür sübjektif nitelikli değerler, hukuk biliminin konusunu oluşturamaz.
Bununla beraber, Hz. Ömer’e isnat edilen “Adalet mülkün temelidir.” sözü gibi İslam’da / ayet ve hadislerde pek çok söz vardır. mealindeki ayette toplum ve devletlerin hayatında adaletin önemine işaret edilmiştir.11 May 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…