Sözlükte “karşılıksız vermek, bağışlamak, daha çok vermek” anlamındaki vehb (hibe) kökünden türemiş mübalağalı bir sıfattır. Esmâ-i hüsnâdan biri olarak “karşılık beklemeden bol bol veren” demektir (İbnü’l-Esîr, s. 980).
Allah (c.c)’nin güzel isimlerinden ikisi birlikte tasarlanmıştır. Anlamı: Vehhâb; karşılık beklemeden bol bol veren; hibesi ve lütfu çok olan demektir. Vedûd; çok seven ve çok sevilen; sevilmeye lâyık olan demektir.
Bunlardan biri günde insanlar tarafından 196 defa okunmasıdır. Ayrıca insanların sıkıntısız ve borçsuz bir hayat sürmeleri için okunmaktadır. Ya Vehhab ismi insanlar tarafından zikredildiği zaman o kişinin rızkı artar, maddi sıkıntılarından kurtulmasına yardımcı olur ve kişiler refaha erer.17 Nis 2020
El-Vehhab zikrinin günü cumadır. Bu esmanın zikir sayısı 14′ tür. Zikir saati ise zühredir. Yani sabah gündoğdu vaktidir.25 Ağu 2023
Dua edilmeden önce 7 defa El-Vehhab esmasını zikretmek edilen o duanın kabul olmasına vesile olur. Hatırlatmakta fayda vardır, esmaların başında bulunan er- ya da el- takısı o isimlerin Allah’a ait olduğunu belirtir, dua ederken bu takıların yerine Ey anlamına gelen Ya- takısının kullanılması daha uygundur.1 Eyl 2023
Tevessül (Arapça: توسل) ya da Vesile, Allah’a yakarmakta başkaları hesabına araya Allah’a yakın aracı ve şefaatçilerin konulması anlamına gelir. Kişi burada kendi şeyh ya da mürşidinin kendi günahlarının affı için şefaatçi olmasını dilemektedir.
a) Resûlullah ile tevessül etmek onun Allah nezdindeki makamı ve derecesinin hakkı için değil hayatta iken ondan dua etmesini istemek ve Allah’tan onu kendisine şefaatçi kılmasını talep etmek anlamına gelir. Böyle bir tevessül câizdir.
Sâlih amelleri veya bazı kişileri vesile edinerek Allah’a yakın olmaya çalışmak, O’ndan dilekte bulunmak anlamında terim. Sıkıntılardan kurtulmak için peygamberlerin veya velîlerin ruhaniyetinden yardım istemek anlamında bir terim.
Vesile Kur’an’da iki defa zikredilmiş, tevessül ise hiç yer almamıştır. Fakat tevessül kelimesi de hadislerde yer almıştır.
Tevessül Ehl-i sünnet itikadında caizdir, vacip değildir. Yani kişi dilerse tevessül eder dilerse tevessül etmeksizin doğrudan Allah’tan ister. Selefiler ise tevessülü küfür ve şirk kabul etmekte, tevessül edeni de şirke düşmekle itham etmektedirler.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…