El Tevvab, Arapça kökenli bir İslam ismidir ve “tevbeye yönelten, tövbeleri kabul eden” anlamına gelir. Bu isim, Allah’ın affediciliğini ve insanlara olan merhametini ifade etmektedir. El Tevvab, Müslümanlara, günahlarından tevbe etmelerini ve Allah’ın affına sığınmalarını tavsiye etmektedir.
Tevbe, kelime anlamı olarak “geri dönmek, vazgeçmek” anlamına gelir. İslam dininde ise tevbe, Allah’a yönelmek, günahlara tövbe etmek ve onlardan vazgeçmek anlamına gelir. El Tevvab’ın anlamı ise, Allah’ın insana günahlarından dönmesi için fırsatlar tanımasını ve günahlarının affedilmesini ifade etmektedir.
El Tevvab ismi, Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette zikredilmiştir. Allah, müminlere tevbelerini kabul edeceğini, onları affedeceğini ve kendisine döndüklerinde bağışlayıcı olacağını bildirmiştir. İnsanlar, günah işlediklerinde pişmanlık duymalı, Allah’tan affını dilemelidir. El Tevvab, tövbeye teşvik eden ve affediciliğin sembolü olarak kabul edilir.
El Tevvab isminin anlamı, insanlara düşen sorumluluğu da ifade etmektedir. Müslümanlar, Allah’ın affediciliğine güvenerek günahlardan kaçınmalı, hayır işlemeli ve ibadetlerini yerine getirmelidir. İslam dininde tevbe, sadece dil ile yapılan bir tövbe değildir; kalpten gelen samimi bir pişmanlık, içten bir dönüşüm ve kötülüklerden vazgeçme ile tamamlanmalıdır.
El Tevvab ismi, insanları umutlandıran ve teselli veren bir isimdir. Allah, tövbeleri kabul etmektedir ve insanları affetmektedir. Bu nedenle, Müslümanlar El Tevvab ismini anarak günahlarını terk etmeli, ibadetlerini yerine getirerek Allah’ın rızasını kazanmayı hedeflemelidir. El Tevvab, Allah’ın merhametinin ve affediciliğinin en güzel ifadesidir.
– Kötü alışkanlıkları olan kişilere karşı ”Ya Tevvap Celle Celalühü” her gün 409 kere okunur ise dua okunan kişi kötü alışkanlıklarından kurtulur. – Bir günde 409 defa Ya Tevvab ismini zikreden kişi, dünyevi ve uhrevi bütün işleri hallolur.17 Nis 2020
El Afüvv isminin güzel ahlaka sahip olmak ve günahlardan af dilemek için zikredilmesi gerekir. Beş vakit namazlardan sonra 287 kez Ya Afüvv celle celalühü zikrine devam edilirse o kişilerin günahları affedilir ve daha iyi bir insan olması için karşısına fırsatlar çıkar. Allah (cc) affedici ve bağışlayıcı yaradandır.14 Ara 2023
Tevvâb – (Tövbeleri kabul edici): Tövbeleri çok kabul eden. O, kullarını günahtan ve isyandan dönmeye teşvik eden ve bütün günahları bağışlayandır.19 May 2022
Tevvab: Tövbe edenlerin tövbesini kabul eden Allah (C.C.) anlamındadır. Kulun tövbesi tekerrür ettikçe Tevvab olan Allah Teala’dan da kabulü tekerrür eder. Gaffar: Kullarının günâhlarını affeden ve çok bağışlayan yüce varlık anlamına gelir.27 Eki 2018
Bu konuda, din kitaplarımızda deniyor ki: Dar-ül-harbde, kâfirlerin mallarını faizle, kumarla, fasid beyle almak helâldir. Bu yollarla Müslümanın zarar etmesi helâl değildir.
Dar-ül-harbde, kâfirlerin mallarını faizle, kumarla, fasid beyle almak helâldir. Bu yollarla Müslümanın zarar etmesi helâl değildir. (İbni Âbidin) [Demek ki faiz vermek caiz olmadığı gibi, kaybetme ihtimali varsa, kumar ve diğer şans oyunlarını oynamak da haram oluyor.]
İslâmî hükümler kesin nass ile sabit ise bunlar hakkında ihtilaf sözkonusu değildir. Cumhur-ı fukahâ’ya göre müslümanların dârü’l-harb’te harbîlerle veya kendi aralarında faizle alış-veriş yapmaları haramdır.
Dar-ül-harbde, kâfirlerin mallarını faizle, kumarla, fasid beyle almak helâldir. Bu yollarla Müslümanın zarar etmesi helâl değildir. (İbni Âbidin) [Demek ki faiz vermek caiz olmadığı gibi, kaybetme ihtimali varsa, kumar ve diğer şans oyunlarını oynamak da haram oluyor.]
Harp ülkesi, küfür ülkesi, savaş alanı. İslâm’ın siyasî otoritesinin dışında kalmış olup, yönetim tarzı ve yürürlükteki hukuku İslâmî olmayan bölgeler. Genel olarak İslâm hukukunda kâfir ve İslâm düşmanı yöneticilerin hâkimiyet ve yönetimleri altındaki toprakları anlatmada kullanılır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…