“El Mucip” İslam inancında yer alan Allah’ın bir ismidir. Mücip kelimesi, “bir şeyin olmasını gerektiren, gerçekleştiren” anlamına gelir. Bu kelime Arapça kökenli olup, “jep” kökünden türetilmiştir ve “gerçekleştirmek, meydana getirmek” anlamlarını taşır. El Mucip, İslam dini perspektifinde Allah’ın yaratıcı, işleyici ve hükmedici özelliğini ifade eder.
Allah, İslam inancında kâinatı yarattığı gibi, içindeki her olayı ve durumu da kontrol etmektedir. El Mucip, bu kontrol yeteneğini ve kâinat üzerindeki hükmünü temsil eder. Allah’ın dilemesiyle herhangi bir şey gerçekleşir, hiçbir şey O’nun kontrolü dışında olmaz. El Mucip’in anlamı, insanlara Allah’ın gücünü ve kudretini hatırlatırken, hayatlarındaki olay ve durumları da O’nun takdirine bağlamaları gerektiğini vurgular.
El Mucip ismi, insanlara umut verir ve güçlendirir. Bu isim, dileklerin gerçekleşmesi için Allah’a yönelik yapılan dua ve ibadetlerde kullanılır. Müminler O’na dua ederek, dilek ve isteklerini Allah’a sunarlar ve O’nun takdirine bağlı olduklarını bilirler.
El Mucip aynı zamanda insana sorumluluk bilinci kazandırır. İnsanlar yaptıkları eylemlerden ve kararlarından dolayı sonuçlarının olduğunu bilirler. Bu nedenle, Allah’ın dilemesi ve takdiri doğrultusunda hayırlı işler yapmaya çalışır, kötülükten kaçınır ve isteklerini O’na yöneltirler.
El Mucip ismi, Allah’ın gücünü, hikmetini ve kontrolünü ifade ettiği için Müslümanlar için büyük bir öneme sahiptir. Bu isim, Allah’ın evren üzerindeki hükümranlığını hatırlatarak, insanları O’na yaklaşmaya ve O’nun rızasını kazanmaya teşvik eder. El Mucip’in anlamı ve önemi, insanların Allah’a olan imanlarını güçlendirir ve onları hayırlı işlere yönlendirir.
Her gün 100 defa “Ya Mucib” zikrini okuyan kimse muttakilerden olur. “El-Mucib Celle Celaluhü” zikrini günde 55 defa okuyan kimse dilek ve isteklerine kavuşur. El_mucib zikrini 3025 defa zikreden kimse, Allah’tan kimin sevgisini ve güvenini kazanmak isterse buna nail olur inşallah.25 Ağu 2023
Duada geçen esmaların anlamı ise şöyledir: Ya Vedud esması “seven ve sevilmeye layık” anlamındadır. Ya Cami esması “toplayan ve bir araya getiren” demektir. Ya Mucib esması ise “duaları kabul eden” manasındadır.
Her gün 100 defa “Ya Mucib” zikrini okuyan kimse muttakilerden olur. “El-Mucib Celle Celaluhü” zikrini günde 55 defa okuyan kimse dilek ve isteklerine kavuşur. El_mucib zikrini 3025 defa zikreden kimse, Allah’tan kimin sevgisini ve güvenini kazanmak isterse buna nail olur inşallah.25 Ağu 2023
TÜRK AKSAĞI USÛLÜ : 5 Adet birim zamanlı ve 3 vuruşlu usûlün adına Türk Aksağı Usûlü denir. 5/8 lik mertebesi vardır. Vuruluşu: DÜM 2, TEK 2, TEK 1 Şeklindedir.
Usuller ayrıca hacimleri itibariyle ikiye ayrılır: 1. Küçük usuller: İki zamanlıdan on beş zamanlıya kadar (on beş zamanlı dahil) olan usullerdir.
Fahte, Türk musikisinde 10 ya da 20 zamanlı olarak kullanılmış bir usuldür. 19. yüzyıldan itibaren 10 zamanlı olarak kullanılan şekline “Lenk Fahte” adı verilmiştir. Vuruluşu: DÜM (2) TEK (3) DÜM (1) TEK (2) TEKE (1) TEKE (1). Müzik kuramı ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.
4/4 lük sofyan usûlünde dört tane ayrı dörtlük vurulmaz baştaki iki birim birleştirilmiş şekilde sonra gelen her birim ayrı ayrı vurulur. USUL VURULMASI : Usûl’ün her bir vuruşuna darb denir. Türk müziğinde usuller, sağ elle sağ dize, sol elle sol dize vurularak uygulanır.
Türk mûsikisinde belli düzümlerden yapılarak kalıp halinde tesbit edilen ölçülere verilen ad. Türk mûsikisi usullerinden.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…