İbn Sînâ, el-Mebdeʾ ve’l-meʿâd (nşr.
https://www.youtube.com/watch?v=
Bayrâmî-Melâmî ve Nakşîbendî tarîkatlerine intisap eden La’lîzâde Abdülbâkî’nin “Varlığın nasıl başladığı ve sonunun neye varacağı” ile ilgili meseleler hakkında bilgi veren eserinin adıdır.
Dönüş, dönüş yeri anlamında özellikle kelâm ve felsefede kıyamet için kullanılan bir terim.
Aklın, bilimlerin veya varlığın ilkesi anlamında felsefe terimi. Varlığın nasıl başladığı ve sonunun neye varacağı konusuyla ilgili tabir ve bu konuda yazılan eserlerin ortak adı.
En genel ifadesiyle temsîl, “iki şey arasında belli noktalardaki benzerlik veya uyuşmadan hareketle bunların başka noktalarda da benzer oldukları sonucunu çıkarmak” diye tanımlanır (et-Taʿrîfât, “tems̱îl” md.; Tehânevî, II, 1344; Öner, s. 161).
1- DİNDE “TEMSİL” İDDİASI. Temsil birinin, bir şeyin veya bir topluluğun adına davranmak; onun yerine geçmek; onun adına konuşmak, ona vekâlet etmektir. “El vekil, kel asıl=Vekil, asıl gibidir” sözü, bu gerçeği ifade eder.26 Ara 2018
İbn Sînâ, Gazzâlî, Cürcânî gibi birçok müslüman düşünürün temsil tanımları birbirine oldukça yakındır. Buna göre temsil, “aralarındaki benzerlik veya ortak illetten dolayı bir tikelde sabit olan bir hükmü diğer bir tikel için geçerli saymak” demektir.
“Temsil, bir şey hakkında anlamlı bir şey söylemek ya da dünyayı diğer insanlara anlamlı bir şekilde tasvir etmek için dilin kullanılması demektir.”
Temsil: Bir şeyin aynısını veya mislini yapmak, benzetmek, teşbih etmek anlamına geliyor. Teşbih: Aralarında maddi veya mânevi bir münasebet bulunan iki şeyi birbirine benzetmek san’atı. Erkân-ı teşbih (Teşbihin rükünleri):27 Eki 2018
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…