El Kuddüs ya da Kuddüs, Arapça kökenli bir isim olup İslam dininde Allah’ın bir ismi olarak kullanılır. Anlamı ise “her türlü kusur ve eksiklikten uzak olan” veya “kutsal” olarak çevrilebilir. El Kuddüs, Allah’ın mutlak mükemmelliğine, kusursuzluğuna ve temizliğine referans olarak kullanılırken, Kuddüs ise kutsal, temiz, arındırılmış anlamlarını taşır.
El Kuddüs ya da Kuddüs isimleri, Kur’an-ı Kerim’de çeşitli yerlerde geçmektedir. İslam inancına göre, Allah El Kuddüs kendini insanlara anlatırken, kutsal ve temiz olduğunu vurgular. İnsanlar da bu isimle anıldığında, Allah’ın kusursuzluğunu ve kutsallığını anlamak, O’nun temizlik, dürüstlük, adalet ve doğruluk gibi özelliklerini hatırlamak için kullanılır.
El Kuddüs ismi, Allah’ın her türlü kusurdan uzak olduğunu ve kutsallığını ifade etmektedir. Bu isim aynı zamanda, Allah’ın evrenin yaratıcısı olarak sahip olduğu mükemmelliği ve kutsiyeti vurgulamaktadır. Allah’ın Kuddüs ismi, insanlara O’na yakın olmaları, arınmışlık ve doğrulukla hareket etmeleri gerektiğini hatırlatır.
Bu isim aynı zamanda, Allah’ın gücüne, yüceliğine ve kutsallığına inanmayanlara karşı bir uyarıcıdır. İnananlar için ise, bu isim, Allah’a olan sevgi ve saygılarını arttırır ve O’na daha fazla ibadet etmelerine teşvik eder.
El Kuddüs ya da Kuddüs isimlerinin anlamı ve kullanımı, İslam dininde önemli bir yere sahiptir. İnsanlara Allah’ın kusursuzluğunu, mükemmelliğini ve kutsallığını hatırlatırken, aynı zamanda O’na yakın olmanın önemini vurgular. Bu isim aynı zamanda, insanları dürüstlük, adalet ve doğruluk gibi erdemlerle hareket etmeye teşvik eder.
El Kuddüs ismi günlük olarak zikir gibi çekilirse, hased olan kişinin korkunç kıskançlığından, biiznillah cin ya da şeytan şerrinden, büyücü olanların kötülüğünden ve hain olan insanın şerrinden korumaktadır. Günlük olarak çok fazla tespih edildiğinde de kişiler saygınlık kazanmakta ve çok sevilen kişiler olmaktadır.13 Ara 2023
Gerek dilciler gerek esmâ-i hüsnâ ile ilgilenen âlimler, kuddûsün sadece zât-ı ilâhiyye için kullanıldığı ve “her türlü eksiklik ve kusurdan münezzeh olma” mânasına geldiği hususunda görüş birliği içindedir.
Cuma gecesi vekfi yapılır ve üzerine 170 kere El-Kuddus okunarak, ruh sağlığı bozuk, evhamlı, korkulu bir kimsenin boynuna asılarak, 7 gün aynı şekilde 170 kere suya okunup hastaya içirilirse Allah’ın izniyle hasta sağlığına kavuşur.5 Ağu 2021
Güzel ahlak sahibi olmak için 170 kere “Ya Kuddüs” ism-i şerifini her gün okunur. “Ya Kuddüs” ism-i şerifini ismini zikreden kişi şehvetten kurtulur, ahlakı düzelir. Günde 100 defa “Ya Kuddüs” ism-i şerifini okuyan kalbin manevi hastalıklarından kurtulup, insanlar arasında sevilen, saygı duyulan kişi olur.5 Ağu 2021
Oymacılık insanlığın uyguladığı en eski süsleme sanatlarından biri olup tarih öncesi dönemlere ait kaya ve mağara resimleri -tabii boyalarla yapılanlar hariç- bir tür oymadır. Osmanlılar bu sanatın ustalarına nakkāş, nahhât, kendekâr, kalemkâr gibi isimler vermişlerdir.
Kastamonu ahşabın başkentidir ve ahşap oyma ve işleme ürünleriyle bu tabiri hak etmektedir. Ahşap oyma ve işleme ürünleri şehrin her yerinde görmek mümkündür. Kastamonu da ahşaba hayat veren eller tarih boyunca ahşabı işleyerek adeta konuşturmuştur.
Kakmacılık, maden, ahşap, fildişi, bağa, mermer gibi bir maddenin bazı kısımlarını oyarak, buraya genellikle daha kıymetli bir başka madenden veya maddeden parçalar kesip gömmek sûretiyle yapılan süsleme sanatıdır. Çok kıymetli taşlarla süslenmiş eserler için murassa tabiri kullanılır.
Bu teknikler 19. Yüzyılda yaygınlaşmış olup; Kastamonu, Bitlis, Bursa, Gaziantep, İstanbul(Beykoz), Ordu ve Zonguldak gibi illerle halen devam etmektedir.
Ağaç oyma sanatı, 11’inci yüzyıldan itibaren Anadolu Selçuklularında önemli bir gelişme göstermiştir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…