El Kerim ismi Arapça kökenli olan bir isim ve Kur’an-ı Kerim’in 55. suresinin adıdır. El Kerim suresi, birçok Müslüman için önemli bir yer tutar ve genellikle sadaka vermek, iyilik yapmak, cömertlik göstermek gibi konuları ele alır. Kur’an-ı Kerim’in ana hedef kitlesi olan Müslümanlar için bu sure, dinlerinin temel değerlerini anlatan önemli bir kaynaktır.
El Kerim suresi, 78 ayetten oluşur ve okuyanlara değerli mesajlar sunar. Surenin başlangıcında, Allah’ın büyüklüğünden ve sonsuz lütuf ve ihsanından bahsedilir. Ayrıca, insanların Allah’ın yarattığı nimetleri inkar gerektirecek şekilde kullanmalarının hatalı bir davranış olduğu vurgulanır.
El Kerim suresi aynı zamanda sadakanın ve iyiliklerin önemini vurgular. İşlenen her iyi davranışın karşılığının verileceği belirtilir ve insanların cömertlikle hareket etmeleri teşvik edilir. Cömertlik gösterenlerin, Allah’ın onlara cömertlikle karşılık vereceği ifade edilir.
Ayrıca El Kerim suresi, insanların dünyada karşılaştığı zorlukları ve sıkıntıları hatırlatır. Ancak, Allah’a sığınanların, sabırla hareket ederek bu zorlukların üstesinden gelebileceklerine inanılması gerektiği vurgulanır. Her yaşanan sıkıntının bir sınav olduğu ve Allah’ın sabırlı olanları ödüllendireceği anlatılır.
El Kerim suresi, Müslümanların sadaka, iyilik ve cömertlik konularında bilinçlenmelerine, teşvik edilmesine ve bu değerleri hayatlarına entegre etmelerine yardımcı olan bir kaynaktır. İnsanların Allah’ın cömertliğini hatırlamalarına ve yaşadıkları zorlukları sabırla karşılamalarına yardımcı olur. Bu surenin okunması, insanların hayırseverliklerini artırmalarına, daha merhametli ve hoşgörülü bir yaşam sürdürmelerine katkıda bulunur.
Sözlükte “cömert olmak, iyi, ahlâklı, asil ve değerli olmak” anlamındaki kerem (kerâmet) kökünden sıfat olan kerîm “yaratılıştan cömert olan, insanın şerefiyle bağdaşmayan her türlü şeyden arınmış bulunan” demektir.
Kerim TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Soylu. Eli açık, cömert. din bilgisi Allah’ın adlarından biri.18 May 2022
Rızkını artırmak için “El-Kerim” esması 270 defa zikredilmelidir. Hasta kişiler üzerine 270 kez okunacak “ Ya Kerim” esmasıyla Allah’ın izniyle şifa bulacaktır. Hem dünyada hem de ahirette güzellikleri ve iyilikleri görmek isteyenler ise “Ya-Kerim” esmasını 270 defa okumaktadır.17 Nis 2020
Fıtır kelimesinin Türk dil kurumuna göre anlamı ise Ramazan ayı içerisinde verilen miktarı belirli sadaka olarak ifade edilebilir. Fıtır kelimesi aynı zamanda fitre olarak da ifade edilebilir.9 Kas 2021
Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır (Nevevî, el-Mecmû’, 6/103-105).
Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 128). Fitre kimlere verilir? Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır.26 Mar 2023
Fıtır sadakası halk arasında “fitre” diye biliniyor. Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak, Müslümanların belirli kişilere vermesi vacip olan sadakadır. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığında yer alan bilgilere göre, kişi, kendisinin ve küçük çocukların fitrelerini vermekle yükümlü.9 Nis 2019
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…