El-Ganiyy kelimesi Arapça kökenli bir isim olup, Allah’ın zenginlik, bolluk ve bağımsızlık gibi niteliklerini ifade eder. İslam dini ve Arap kültüründe sıkça kullanılan bir isimdir. El-Ganiyy, “bağımsız olan”, “hiçbir şeye muhtaç olmayan” anlamlarına gelir ve Allah’ın sonsuz zenginliğini, sınırsız kaynaklarını ifade eder. Bu isim, İslam’ın temel prensiplerinden biri olan tevhid inancının da temelini oluşturur.
El-Ganiyy ismi Kur’an-ı Kerim’de pek çok ayette geçer ve Allah’ın zenginlik ve bolluğunu vurgular. Bu ayetlerde Allah’ın kullarına dünya ve ahiret hayatında rızkı geniş ve bolca verdiği belirtilir. El-Ganiyy, insanların maddi ve manevi ihtiyaçlarının karşılanmasında yardımcı olur ve onları eksiksiz bir şekilde destekler.
İslam peygamberi Muhammed (s.a.v.), El-Ganiyy ismini de sıkça zikretmiş ve Allah’ın zenginliği ve cömertliği üzerinde durmuştur. İman edenlere verilen nimetlerin Allah’ın sonsuz kaynaklarından sağlandığı vurgulanır. İnsanlar Allah’ın zenginliği karşısında alçalır ve tevazu içinde yaşarlar.
El-Ganiyy ismi, kişilere değişik açılardan rehberlik eder. İnsanlara, Allah’ın yaratıcılığını, lütfunu ve rızık verme gücünü takdir etmesini ve düşmanlık, çekememezlik, kıskançlık gibi hislere karşı koyarak cömertlik ve paylaşma duygularını beslemelerini öğütler.
Sonuç olarak, El-Ganiyy ismi, Allah’ın sonsuz zenginliğini ve insanlara olan lütfunu ifade eden önemli bir isimdir. Bu isim, insanları cömertlik ve paylaşma değerlerini yaşamaya teşvik ederken aynı zamanda Allah’a olan güveni pekiştirir. El-Ganiyy isminin bilinmesi ve anlaşılması, insanlara Rabbimizin büyüklüğü ve sonsuz kaynakları hakkında bir perspektif sunar. Allah’ın zenginliğinin bilincinde olan kişiler, şükran duygularını geliştirerek daha mutlu, huzurlu ve bolluk içinde bir hayat sürdürebilirler.
Allah’ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Ganî kelimesi, sözlükte “zengin olmak, ihtiyacı bulunmayıp müstağni kalmak; bir yerde ikamet etmek, hayatiyetini sürdürmek” mânalarındaki gınâ (ganâ’) kökünden sıfat olup “zengin, kendi varlığıyla yetinip başkasına muhtaç olmayan, müstağni” anlamına gelir.
Kısmeti ve şansı açılır. Ganiyy esmasını bir Arabi ayın ilk Cuma günü salâ vaktinde yazıp üzerinde taşıyan ve her gün sabah namazlarından sonra 1060 kez hiç konuşmadan zikreden kimseye Allah hiç ümit etmediği yerlerden rızk ve servet verir. Kapalı kapıları açar. Kısa zamanda hayatında büyük bir değişiklik zuhura gelir.1 Eyl 2023
Kısmeti ve şansı açılır. Ganiyy esmasını bir Arabi ayın ilk Cuma günü salâ vaktinde yazıp üzerinde taşıyan ve her gün sabah namazlarından sonra 1060 kez hiç konuşmadan zikreden kimseye Allah hiç ümit etmediği yerlerden rızk ve servet verir. Kapalı kapıları açar. Kısa zamanda hayatında büyük bir değişiklik zuhura gelir.1 Eyl 2023
Peygamber’in genellikle bu günlerde kabir ziyaretinde bulunduğuna dair rivayetler bulunmaktadır. Kabirleri ziyaret eden kimse, kıbleye veya ölülerin yüzüne karşı dönerek ” es Selâmu aleyküm yâ ehlel kubûr. Ve innâ inşâallahu biküm le-lâhikûn ” (Ey kabir halkı! Allah’ın selâmı üzerinize olsun.
el Cevab: Kabir ziyareti sünnettir. Kabir ehline selam vermek sünnettir. Gece ve gündüz ziyaret caizdir, sünnettir. Kabirdekilere dua etmek sünnettir.
Fakat ülkemizde ölünün ardından yapılması vazgeçilmez bir uygulama haline gelmiş dinî pratiklerin en önemlilerinden biri de Yâsin Sûresi okunmasıdır.
* Kabir ziyareti yapan bir kimse ayakta, “Esselamü aleyküm, ya Ehle dar-il kavm-ilmü’minin! İnna İnşaallahü an karibin biküm lahikun” der ise sonrasında ise, besmele ile 11 İhlas suresi ve bir Fatiha okur.23 Nis 2023
* Kabir ziyaretinde Bakara suresinin başı ve sonu, Yasin-i şerif, Tebareke, Tekasür, İhlas-ı şerif, Fatiha ya da bilinen sureler okunup ölmüş olan bir kimsenin ruhuna hediye edilir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…