El-Ezher Camii (Arapça: الجامع الأزهر, el-Cami’ el-Ezheri), Mısır Kahire’de bir cami. Fâtımî Halifesi Muiz Lidinillah tarafından 970 yılında yeni başkent için yapımı başlatıldı.
El-Ezher Camii (Arapça: الجامع الأزهر, el-Cami’ el-Ezheri), Mısır Kahire’de bir cami. Fâtımî Halifesi Muiz Lidinillah tarafından 970 yılında yeni başkent için yapımı başlatıldı.
Sultan Eşref Barsbay’ın hazinedarı Cevher Kanıkbay tarafından yaptırıldığı için (844/1440) onun adıyla anılan bu küçük ve iki katlı medrese, Ezher’in Fâtımî devrine ait mihrabının solundaki küçük kapı (bâbüssır) yanından camiye bitişik olarak inşa edilmiştir.
El-Ezher Üniversitesi جامعة الأزهر
———————————-
Kayıtlı
Konum
Yerleşke
Web sitesi
El-Ezher Camii (Arapça: الجامع الأزهر, el-Cami’ el-Ezheri), Mısır Kahire’de bir cami.
Fars ve Türk edebiyatlarında şairlerin biyografilerine dair eserlerin ortak adı. İslâm telif geleneğinde, sahasında tanınmış şahsiyetlerin biyografilerini konu edinen telif türü. Şairleri yaşadıkları dönemlere, şiirlerinin kalitesine ve diğer özelliklerine göre gruplandırarak anlatan telif türü.
Tezkireler, çok ayrıntılı olmamakla beraber, biyografi eserleri olarak da kabul edilebilirler. Tezkirelerde şairlerin hayatı hakkında bilgi verilir, kişilikleri ve eserleri üzerine değerlendirmeler yapılır ve eserlerinden örnekler verilir. Bu yönüyle edebî eleştiriler içerdiği söylenebilir.
Genel itibariyle tezkireler, yazıldığı dönemin yahut daha önce yaşayan şairlerin hayatlarını ele almakla birlikte yalnızca belirli bir zümreye mensup veya belirli bir yörede yetişen şairlerin biyografilerini anlatan tezkireler de mevcuttur.18 Kas 2021
Tezkirenin günümüzdeki karşılığı biyografi olarak kullanılmaktadır. Tezkireler aynı zamanda edebi eserlerdir. Yazılışlarında edebi eser nitelikleri bulunduğu gibi bir de araştırma niteliği de taşımaktadır.31 May 2021
Tezkire, (Arapça: تذكرة ) Osmanlı Devleti’nde aynı şehirde bulunan resmi daireler arasında yapılan yazışmalara denir. Tezkireyi, tahrirattan ayıran başlıca husus tezkirelerin mühürsüz oluşu, imza ile bitirilmesidir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…