El Celil, Arapça kökenli bir isim olup, Allah’ın 99 isminden biridir. İslam dini inancına göre Allah’ın yüceliğini ve büyüklüğünü ifade eden bir sıfattır. “Celil” kelimesi “yüce, ulu, büyük” gibi anlamlara gelirken, “El” ise Arapça’da “Allah’ın” anlamına gelir. Bu nedenle, El Celil ifadesi, “ululuk sahibi olan Allah” ya da “büyüklüğüyle tanınan Allah” şeklinde çevrilebilir.
El Celil ismi, İslam inancında Allah’ın niteliklerini ve gücünü ifade etmek için kullanılan sıfatlardan biridir. Müslümanlar bu ismi, Allah’ın sonsuz büyüklüğünü ve yüceliğini hatırlamak için sık sık anarlar. Yüksek semavat ve dünyaların Rabbı olan Allah, kainatta her şeyin yaratıcısı ve yöneticisidir. İnsanlar bu yaratıcılık gücü karşısında aciz olduklarını ve Allah’ın her şeyin üzerinde olduğunu kabul ederler.
El Celil ismi, insanlara kendi sınırlarını hatırlatırken, Allah’ın sonsuz gücünü ve otoritesini vurgular. İslam inancına göre, Allah’ın her türlü övgüyü ve saygıyı hak ettiği, insanların mütevazi olmaları gerektiği öğretilir. El Celil ismi, Allah’ın sadakatini, gücünü ve adaletini anlamak için bir davettir.
El Celil ismi, Müslümanlar için Allah’a karşı derin bir saygı ve korku duygusu uyandırır. İman edenler El Celil ismini anarken Allah’ın eşsizliği, kudreti ve gücünü düşünerek kendilerini ibadet etmeye yönlendirirler. Bu sıfat, insanları Allah’a karşı sorumluluk sahibi olmaya teşvik eder ve onlara Allah’ın adaleti ve merhametiyle hareket etmelerini hatırlatır.
Sonuç olarak, El Celil ismi, Allah’ın kudretini, büyüklüğünü ve yüceliğini ifade eden bir sıfattır. Müslümanlar bu ismi anarak Allah’ın kudretini ve insanın sınırlarını hatırlar, saygı ve ibadet etme duygularını arttırırlar. El Celil, Allah’ın her türlü övgüyü ve tapınmayı hak ettiği bir isimdir.
Celil ismi doğrudan Kur’an’da geçmez ancak “El-Celil” Allah’ın sıfatlarından biri olarak Kur’an’da bahsedilen niteliklerden biridir.
Demek Celîl ism-i şerifi “sıfatların mükemmel olduğu” anlamını taşır. Cenab-ı Hakkın her türlü kusur ve noksandan münezzeh olan yüce Zâtı birdir, ezelidir, sermedidir, ebedidir, eşi, benzeri ve dengi yoktur.7 Eki 2020
“Azamet sahibi, büyük, yüce ve münezzeh olmak; uzun ömürlü olmak” mânalarına gelen celâl (veya celâle) kökünden türemiş bir sıfattır. Allah’a nisbet edildiğinde “hiçbir kayıt ve kıyas kabul etmeksizin azamet sahibi, kadrü kıymeti ve mertebesi en yüce olan” gibi anlamlar taşır.
El Celil esmasını zikretmek zalimlerin zulmünden kurtulmaya vesile olmaktadır. El Celil esması kişinin düşmanlarına karşı güçlü ve kuvvetli görünmesine vesile olduğu gibi kişinin içindeki uluhiyet sıfatının ortaya çıkmasına yardım etmektedir.25 Ağu 2023
Mâlikîler’e göre gecenin herhangi bir vaktinde, Şâfiî ve Hanbelîler’e göre gece yarısından sonra kısa bir süre de olsa Müzdelife’de bulunmak vâciptir. Bu üç mezhebe göre Müzdelife’de fecirden sonra güneş doğuncaya kadar vakfe yapmak sünnettir.
Hanefîler’e göre Müzdelife vakfesinin zamanı kurban bayramının birinci günü fecir vaktinin girmesiyle başlar ve güneş doğuncaya kadar devam eder, gece boyu Müzdelife’de kalınsın veya kalınmasın bu süre içerisinde orada bulunmak vakfenin sıhhati için yeterlidir.
Gecelemenin ve vakfenin Müzdelife sınırları içinde yapılması gerekmektedir. Hanefî mezhebine göre Muhassir vadisinde vakfe yapmak tahrîmen mekruh görülmüş ve burada yapılan vakfenin geçersiz olduğu ifade edilmiştir.13 Hz. Peygamber’in “Arafat’ın tamamı vakfe mahallidir, Urene ovasında vakfe yapmaktan sakınınız.31 Tem 2021
Arafat ile Harem bölgesi arasında sınır teşkil eden, Arafat dışında kaldığı için vakfe yapmanın câiz olmadığı, Harem’den sayılıp sayılmadığı konusunda ihtilâf bulunan vadi. Mekke’nin doğusunda, haccın en önemli rüknü olan vakfenin yapıldığı yer.
Harem sınırları içerisinde bulunan Müzdelife, Arafat ile Mina arasındaki bölgenin adıdır (bk. MÜZDELİFE). a) Vakfe Yeri. Muhassir vadisi hariç Müzdelife’nin tamamını vakfe yeri olarak belirten hadis gereği (el-Muvaṭṭaʾ, “Ḥac”, 166, 167), bu vadi dışında Müzdelife’nin herhangi bir yerinde vakfe yapılabilir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…