El Alîm İsmi, Arapça kökenli olup “her şeyi bilen” anlamına gelir. Allah’ın 99 isminden biridir ve Kuran-ı Kerim’de de geçmektedir. El Alîm, her şeyin bilgisine ve gerçeğine vakıf olan tek varlık olan Allah’ı ifade eder.
El Alîm ismi, insanlara birçok önemli mesaj ve hikmet sunmaktadır. Bu ismin bilinmesi ve anlaşılması, Müslümanların Allah’a yaklaşmasını, O’nun sınırsız bilgisine olan teslimiyetini arttırır. El Alîm, dünya ve ahiret ile ilgili bilgileri insanlara öğretir, karanlıktan aydınlığa çıkartır. İnsanların doğru yolda ilerlemelerine yardımcı olur.
El Alîm ismi, insanlara bilinçli bir şekilde Allah’a yönelmeyi öğretir. İnsanların hayatları boyunca sürekli olarak öğrenme ve büyüme sürecinde olmaları gerektiğini hatırlatır. Allah’ın sınırsız bilgisi karşısında alçalıp teslimiyet içinde olmayı öğütler.
El Alîm ismini anmak ve zikretmek, bir Müslümanın ibadet hayatının önemli bir parçasıdır. İnsanlar, Allah’ın bilgisini sonsuz olduğunu düşünerek anlamaya ve öğrenmeye yönelmelidirler. Her şeyin bilgisine sahip olan Allah’ın kendilerine bilgi ve anlayış vermesini dilemelidirler.
El Alîm ismini anarken, insanlar Allah’ın her şeyi bilen ve her an her yerde olan bir varlık olduğunu hatırlamalıdır. Özellikle zorlu veya belirsiz durumlarda Allah’a yönelmek ve kendini O’nun bilgisine teslim etmek önemlidir. İnsanların alanında bilgi ve anlayış sahibi olmalarını sağlamak için samimi bir şekilde Allah’a yönelmeleri gerekmektedir.
Sonuç olarak, El Alîm ismi, her şeyin bilgisine sahip olan Allah’ı anlamayı ve O’nun sınırsız bilgisine teslim olmayı öğretir. İnsanlar, Allah’a yönelerek bilgi ve anlayış istemeli ve O’nun rehberliğinde doğru yolu takip etmelidir. El Alîm, insanlara bilgelik, öğrenme ve büyüme yolunda kılavuzluk eden bir isimdir.
İlâhî bir sıfat olarak “Allah’ın gerek duyular âlemine gerekse duyu ötesine ait bütün nesne ve olayları bilmesi” diye tanımlanabilir. Kur’an’da Allah’ın en yetkin şekliyle bilen bir varlık olduğu alîm, habîr, şehîd, hâfız, muhsî, vâsi’ gibi isimlerle ifade edilmiştir.
EL ÂLEM. birl. i. (Türk. el “halk” ve Ar. ‘ālem “dünyâ” ile) Herkes, başkaları, el gün: Atma bu taşları ben yaralıyım / El âlem al giymiş ben karalıyım (Türkü – Ş.
El Alim esması Allahu Tealanın ilminin her şeyi kuşattığı anlamına gelmektedir. Allahu Teala gelecek, geçmiş, görünen görünmeyen bütün bilgilere sahip ve en ince ayrıntılarıyla bunları bilen tek yaratıcı olduğu anlamına gelmektedir.25 Ağu 2023
Allah’ın 99 isminden biri olan El Alim, Allah’ın ilminin her şeyi kuşattığı anlamına gelmektedir. Allahu Teala’nın tüm bilgilere sahip olduğunu, onun faziletine sığınıldığına inanılmaktadır.1 Eyl 2023
Siyer-i Nebi; (Arapçaː Sira an-Nabawiyya), kısaca siyer. Geleneksel İslami literatürde Muhammed’in biyografilerine verilen isimdir. Kur’an ve Hadislere ek olarak, Muhammed’in hayatı ve İslam’ın ilk dönemi hakkındaki çoğu tarihi bilginin kaynağıdır.
Siyer kelimesi ıstılahi anlamında ilk kez Hz. Peygamber’in hayat hikâyesi için kullanılmış olup, bu alanda eser veren müelliflere ashabu’s-siyer denmiştir. Keza aynı bilim dalını ifade etmek üzere kullanılan bir başka kelime de “savaş, savaş menkıbesi” anlamındaki meğzâ kelimesinin çoğulu olan meğazî’dir.
Urve yoluyla, Velîd ve İbn Ebû Hüneyde’ye gönderdikleri ise İbn Şihâb ez-Zührî yoluyla rivayet edilmiş, bunlar ilk yazılı siyer metinleri olarak günümüze kadar gelmiştir (Taberî, I, 1180, 1224, 1234, 1284, ayrıca bk. İndeks).
Siyer ilminin temel kaynağı olarak Kuran’ı Kerim ifade edilebilir. Sonrasında ise ikincil kaynaklar olarak Hz. Muhammed’in hadisleri ve sünnetleri kaynak olarak alınmaktadır.11 Haz 2021
Geleneksel İslami literatürde Muhammed’in biyografilerine verilen isimdir. Kur’an ve Hadislere ek olarak, Muhammed’in hayatı ve İslam’ın ilk dönemi hakkındaki çoğu tarihi bilginin kaynağıdır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…