Ekmel varlık delili, varoluşunun haklılığını kanıtlamaya çalışan ve tanrının varlığına dair bir argüman sunan felsefi bir yaklaşımdır. Bu makalede, Ekmel varlık delilinin ne olduğu ve bir örnekle nasıl açıklanabileceği incelenecektir.
Ekmel varlık delili, İbn Sina tarafından ortaya atılan ve sonraki filozoflar tarafından da geliştirilen bir argümandır. Bu argüman, neden hiçbir şeyin olmayacağı bir dünyada, şu an olduğu gibi bir şeylerin var olduğunu açıklamaya çalışır.
Ekmel varlık delili, öncelikle var olan varlıkların bir sebebinin olması gerektiğini savunur. Yani, bir şeyin var olması için bir nedeni olmalıdır. Bu argüma, evrende var olan düzen ve düzenlilik ile desteklenir. Örneğin, bitkilerin büyümesi ve çiçeklerin açması gibi doğa olaylarının düzenli bir şekilde gerçekleşmesi, bir sebebin var olduğunu gösterir.
Ayrıca, Ekmel varlık delili, her şeyin bir sebebe bağlı olması gerektiğini de savunur. Yani, herhangi bir şeyin var olması için bir önceki bir sebebe ihtiyaç duyulur. Bu argüman, neden hiçbir şeyin sonsuz bir şekilde sebepsiz olarak var olamayacağını açıklar.
Bir örnek üzerinden Ekmel varlık delili daha iyi anlaşılabilir. Örneğin, bir ressamın bir tablo yapmak için önce birkaç malzeme alması ve hazırlık yapması gerekir. Sonuç olarak, ressamın tablosunun bir sebebi vardır ve bu tablo bir önceki sebebe bağlı olarak var olmuştur. Benzer şekilde, evrende var olan her şeyin de bir önceki bir sebebe bağlı olarak var olduğunu düşünebiliriz.
Sonuç olarak, Ekmel varlık delili, var olan her şeyin bir sebebe ihtiyaç duyduğunu ve bu sebepler zincirinin bir başlangıcı olduğunu savunur. Bu argüman, var olan düzen ve düzenlilik ile desteklenir. Örnekle açıklandığında, Ekmel varlık delili daha anlaşılır hale gelir ve varoluşun haklılığını kanıtlamada önemli bir felsefi yaklaşım olarak değerlendirilebilir.
Kelamda Allah’ın varlığının delillerinden biri olarak kullanılan gaye ve nizam delili, âlemdeki eşsiz düzenden hareketle Allah’ın varlığını ispatlamaya çalışan, halkın anlayabileceği, idraki basit bir delildir (Kılavuz, İslam Akaidi, s. 93).İhtirâ ya da hikmet ve inayet delili olarak da bilinen bu delile göre âlemin …
Delâlet kavramı ise delle fiilinden mastar olup, “kendisiyle başka bir şeyin bilgisine ulaşılan” şeye denir. Felsefi anlamı ile delil ise; “kendisi ile başka bir şey hakkında bilgi elde etmeye yarayan” şeydir.3 Ara 2020
Varlık ve hadiselerin ilâhî hikmet ve inâyet uyarınca kozmik düzeni gerçekleştirmeye yönelik bir gayeye sahip olduğunu savunan doktrin.
Kâinatın yapısında bir düzen ve bilinçli tasarımın bulunduğunu ifade eden terim. Bir bütünü teşkil eden parçaların veya unsurların estetik ölçüler içinde birbiriyle uyuşması anlamına gelen, çeşitli ilim ve sanat dallarında kullanılan terim.
Bir kimse Kadir Suresini okursa gönülden istediği bir dileği yerine getirilir. Cuma gecesinde bu sureyi okuyan kişilerin Hz. Muhammed’i rüyasında göreceğinden bahsedilmektedir. Bir dileği olan kişi bu sureyi 41 defa okursa dileği gerçekleşmektedir.
Kadir Suresinin faydaları ve sırları ise şu şekildedir; Fakirlikten ve bereketsizlikten şikayet eden kişilerin bu duayı okuması söylenmiştir. Bir kişinin Allah’tan bir isteği olması durumunda, kırk kere bu duayı okuyarak Allah’tan dilediğini isteyebilirler.31 Mar 2021
Kişiler gönülden istediklerine kavuşacağını dile getirir. Cuma gecesi bu surenin okunması ise kişilerin rüyasında peygamberi göreceği belirtilmiştir. Dileği olan kişiler ise 41 kere bu duayı okuyarak dileğine kavuşacağı Hadis-i Şerif içerisinde geçmektedir.31 Mar 2021
Kadir Suresi Ne İçin, Ne Zaman, Neden ve Nasıl Okunur? Kadir Suresi kişinin her türlü dileği için ve her vakitte okunabilir. Ancak sureyi abdest alıp, on sefer üst üste okumanın fazileti farklıdır. Bunun aynı sıra ölü defnedilirken okunması müstehap olan yedi sureden biri de Kadir Suresi’dir.4 gün önce
Kadir suresini günde on kere okuyan kişilerin günahlarının, Allah’ın izni ile affedileceği rivayet edilmiştir. Bir Hadis-i Şerife göre bu sureyi okuyanların dilek ve isteklerinin yerine getirileceğinden bahsedilmektedir. Eğer bir kişi içtenlikle bu sureti okursa bir dileği yerine getirilir.26 Oca 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…