Ehl-i beyt (Arapça: أهل البيت), “ev halkı” anlamına gelen ve İslam peygamberi Muhammed’in ev ahalisini tanımlamak için kullanılan İslami terim.
Arap toplumunda hatırı sayılı kişiler ve yakınları için kullanılan ehl-i beyt ifadesi günümüzde sadece Hz. Muhammed’in ailesi için kullanılır.22 בפבר׳ 2021
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Dede / Alevî, Alevilik’te Ehli Beyt soyundan gelen Şerif ve Seyyidlere içtimai ve dinî liderlere, yani önderlere verilen addır.
Kısacası Ehl-i Beyt, Hz. Peygamberin (s.a.v) ailesi ve onun mübarek davasını devam ettiren mü’minler manasına gelen bir terim olmuştur. Îmân sahibi her insan, Allah-u Teâla’yı, O’nun yüce peygamberini, davasını, mücadelesini, Ehl-i Beytini sever ve kendisine örnek alır.23 בנוב׳ 2012
Muhammed (sas)’in babası , Kureyş Kabilesinin Hasimoğulları Ailesinden Abdulmuttalib’in o lu Abdullah, annesi Kureyş ‘in Zühre oğulları ailesine mensup olan Âmine’dir. Abdullah’ın babası Abdulmuttalib, annesi ise Amr kızı Fatma’dır.
Fahişelik ve fuhşa aracılık yapma eylemleri İslam ceza hukukunda olduğu gibi Osmanlı ceza hukukunda da suç olarak kabul edilmektedir. Esasen Osmanlı hukuk sisteminde büyük ölçüde İslam hukukunun geçerli olduğu bilinmektedir.
“inkâr edilen, karşı çıkılan, reddedilen” anlamlarına gelir. Münkerin zıddı olan marûf ise; ihsan, iyilik, aklın ve dinin hoş gördüğü şey demektir. Kur’an-ı Kerim’de münkerin daha kötü ve çirkin olan kısmı için “fahşâ” terimi kullanılır.
İslâm şerîatının yasakladığı çirkin iş, yüz kızartıcı söz veya davranış. Fahşâ; “Dünyada had cezasını, ahirette ise azâbı gerektiren şeydir” (Cürcânı, et-Ta’rifât). “Kötü ahlâklı; gerçekten cimri; sınırı aşan her şey; söz ve cevapta taşkınlık etme; çok çirkin olan zina olayı.
Evlilik dışı cinsel ilişkiler; din ve ahlâk ölçülerine uymayan her türlü aşırılık.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…