“Efruz”, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından yapılan güncel Türkçe sözlüklerde yer almayan bir kelime olarak kabul edilmektedir. TDK’nın amacı, Türk dilinin doğru kullanımı ve gelişimi için normlar oluşturmak ve bu normları yaymak olduğundan, sözlüklerinde yer almayan kelimelerin kullanımını teşvik etmek yerine, mevcut Türkçe sözcüklerin anlamlarını belirlemek üzerine çalışmalar yapmaktadır.
“Efruz” kelimesi, Türkçe’nin dil bilimsel yapısına uygun şekilde oluşturulmamış ve Türkçe kelime ögelerini içermemektedir. Bu nedenle, TDK tarafından da kabul görmeyen bir kelimedir. TDK’nın Türkçe sözlüğünde her sözcüğün kökenini, anlamını, kullanım alanını, örnek cümlelerle birlikte açıklamak gibi bir misyonu bulunmaktadır. Ancak “Efruz” kelimesi için böyle bir açıklama yapılmamaktadır çünkü kelimenin geçerli ve kabul gören bir Türkçe kelime olmaması nedeniyle TDK, kelimeye dair bir açıklama yapmamıştır.
Sonuç olarak, “Efruz” kelimesi TDK’nın sözlüklerinde yer almayan ve kabul görmediği bir kelime olarak değerlendirilmektedir. Herhangi bir anlamı ve kullanımı bulunmayan bu kelime, dilimizin doğru ve zengin kullanımı için geçerli kurallarını ve normlarını takip etmek adına önemli bir örnektir.
Bu noktadaki en önemli kriter ise Dilefruz isminin taşıdığı anlam oluyor. Türk Dil Kurumu’na göre Dilefruz isminin anlamı şöyle; Yürek yandıran, sevimli.27 Ağu 2021
Kur’an’da geçmeyen bir isim olmasına rağmen dinen konulmasında herhangi bir sorun yoktur ve Meyra ismi dinen caizdir. İsimlerin anlamları konduğu kişinin özelliklerini ve karakterini etkilediğinden isim anlamları birçok kişi tarafından oldukça önemlidir. Meyra İsminin Karakteristik Özellikleri Nelerdir?29 Ağu 2023
Gönül aydınlatan, ferahlatan. Yürek ferahlatan, gönlü aydınlatan, sevimli.
Kelime Anlamı Ashab-ı Sebt, Allah’ın cumartesi günü için koyduğu avlanma yasağı emrine itaatsizlik ettikleri için ilahi azaba çarptırılan Beni İsrail’den bir güruhudur. Söz konusu bu topluluk Hz. Davut (a.s) zamanında yaşamışlardır ve yaklaşık 12.000 veya 70.000 civarında nüfusa sahiptiler.13 May 2023
Kur’an’da haber verildiğine göre Yahudiler, sebt (cumartesi) gününü dinlenme ve ibadet etme günü olarak kabul ediyorlardı. Onlardan bazıları, kendi inançlarında samimi bir şekilde hareket ederek Allah’ın rızasını kazanıyor, dünya ve ahiretin kurtuluşuna nail oluyorlardı.
Sebt kelimesi Kur’an’da İsrâiloğulları’na atıfla beş âyette geçer. Bunlardan dördünde “es-sebt” (el-Bakara 2/65; en-Nisâ 4/154; el-A’râf 7/163; en-Nahl 16/124), birinde “ashâbü’s-sebt” (en-Nisâ 4/47) ibareleri yer alır. Ayrıca bir âyette (el-A’râf 7/163) fiil şekliyle (yevme lâ yesbitûn) kullanılmıştır.
Bunun üzerine Allah yasağa uymayanları ve bir yoruma göre onlarla birlikte uyarıda bulunmayanları maymuna çevirmek suretiyle helâk etmiştir (Şevkânî, I, 79-80).
Kelime Anlamı Ashab-ı Sebt, Allah’ın cumartesi günü için koyduğu avlanma yasağı emrine itaatsizlik ettikleri için ilahi azaba çarptırılan Beni İsrail’den bir güruhudur. Söz konusu bu topluluk Hz. Davut (a.s) zamanında yaşamışlardır ve yaklaşık 12.000 veya 70.000 civarında nüfusa sahiptiler.13 May 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…