Kökeni Farsça olan Ebru ismi dilimize de Farsçadan geçmiştir. Kelime anlamı kaş olarak bilinen Ebru isminin farklı manaları da bulunmaktadır.25 Eyl 2023
ebru – Nişanyan Sözlük. Farsça abrī ابری “bulut gibi, hareli” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça abr ابر “bulut” sözcüğünden +ī ekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Eski Farsça aynı anlama gelen abra- sözcüğünden evrilmiştir.
Bulut renginde, buluta benzer, bulut gibi dalgalı, bulutlu.20 Eki 2020
Türkiye’de Ebru ismini kullanan 143.825 kişi bulunmaktadır. İstanbul’da Ebru ismini kullanan 31.423 kişi bulunmaktadır. Ankara’da Ebru ismini kullanan 10.502 kişi bulunmaktadır. İzmir’de Ebru ismini kullanan 9.143 kişi bulunmaktadır.24 Mar 2023
İlk sünnet olan kişi İbrahim Peygamber olarak bilinmektedir. O Rabb’ın emriyle ilerlemiş yaşlarda sünnet olmuştur. İbrahim peygamber daha sonra yine Rabbının emriyle oğlu İsmail ve İshak’ı sünnet etmiştir.
Peygamber’in sünnetli doğduğu yaygın şekilde kaydedilmekle birlikte yedi günlükken dedesi Abdülmuttalib tarafından sünnet ettirildiğine dair rivayetin daha kuvvetli olduğu belirtilir (İbn Kayyim el-Cevziyye, s. 140-144).
Sünnetin başlıca iki gerekçesi vardır, tıbbi gereklilik ve toplumun sosyal ve dini nedenlerden dolayı istekli olması.
İslam âlimlerinin çoğunluğu, sünnet olmanın vacip olduğunu söylerken Hanefiler bunun meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet-i müekkede olduğunu vurgulamışlardır. Bu itibarla sonradan Müslüman olan ya da küçükken sünnet olamamış bir kimsenin sünnet olması gereklidir.
Tevrat’ta yer alan nakillerde Hazreti İbrahim’in 99 yaşında İlahî Hitap’la karşılaştığı, kendisi, erkek evlatları ve neslinden olanların Allah’a ahitlerinin bir sembolü olarak, sünnet olmasının emredildiği yer alır. Bu sünnet Yahudilerde de yaygındır, sünnet olmamanın çok çirkin bir durum olduğuna inanılır.9 Kas 2018
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…