a) İbn Hacer’in Fathu’l-Bari’deki ifadesi şöyledir: “Rivayetle sabittir ki, İbn Abbas, ebced hesabı ile uğraşanları azarlamış ve bunun bir nevi sihir olduğunu belirtmiştir. Bu tespit uzak bir görüş değildir. Çünkü, şeriatte bunun aslı yoktur.”(Fethu’l-Barî, 11/351).9 Ağu 2016
Örneğin kişinin adı Murat olsun, ismin ebced değeri 245’tir. Bu isme en yakın ebced değerli Esma “Ya Nur”‘dur. Ebced hesaplamasıyla burcunuzu öğrenmek istiyorsanız kendi adınız ile birlikte annenizin adının ebced değerlerini buluyorsunuz. Bulduğunuz ebced değerlerini toplayıp, 12’ye bölüyorsunuz.19 Oca 2021
Nitekim “Allah” ve “hilâl” kelimelerinin ebced değerleri (66) eşit olduğundan Türk bayrağındaki hilâl Allah’ı sembolize eder. Ayrıca Türkçe bir deyim olan “işi 66’ya bağlamak” da bu sebeple meseleyi Allah’a havale etmek şeklinde izah edilmiştir.
Bu yazıların temelini oluşturan ve “ebced hesabı” denilen dizgeye göre, her Arap harfinin (alfebetik işlevinin yanısıra) belirli bir de sayısal değeri vardır, örneğin ELİF harfi 1 sayısını, BE harfi 2 sayısını, CİM harfi 3 sayısını… ifade eder.
Ebced hesabı ise Ebced rakamları denilen alfabetik bir sayı sistemini kullanarak, kelime, cümlecik veya cümlelerin sayısal değerini hesaplama ve bunlardan anlamlar çıkartma işlemidir. Teori incelenen kelime, cümlecik veya metinde bir şekilde gizli şifreleme bulunduğu varsayımına dayanır.
Sure, ismini ilk ayetinde geçen ve “burçlar” anlamına gelen “el-Bürûc” kelimesinden alır. Surenin, Mekke döneminin ortalarında putperestlerin Müslümanlara işkence yapmaya başlamasından sonra indirildiğine inanılmaktadır. Sure, burçlarla dolu göğe yemin ederek başlar.
Mekke’nin ikinci merhalesinde nâzil olan Burûc sûresi, 22 âyetten oluşmaktadır.
Bu sûre, şiddetli baskılara maruz kalan Müslümanların Habeşistan’a hicret ettiği bir dönemde yani Mekke döneminin ikinci safhasında nâzil olmaktadır. 5 Burûc sûresinde, Mekkeli müşriklerce bilinen Ashâbu’l- Uhdûd kıssası hatırlatılmakta, Firavun ve Semûd ordularının başına gelen hâdiselere işaret edilmektedir.
Mekke döneminde inmiştir. 22 âyettir. Sûre, adını birinci âyetteki “el-Bürûc”kelimesinden almıştır.
Burûc kelimesi “açığa çıkmak, görünmek, saray ve köşk” anlamlarına gelen burcun çoğuludur. Astronomi terimi olarak burç, güneşin bir yılda takip ettiği düşünülen yörüngenin içlerinden geçtiği, belli sembollerle gösterilen on iki takım yıldızından her birini ifade eder.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…