Ebced hesabı, Arap alfabesindeki harflere sayısal değerler atayarak bir kelimenin veya ismin sayı değerini bulmaya yarayan bir hesaplama yöntemidir. Bu hesaplama yöntemi, Arap ve Türk edebiyatında sıkça kullanılmıştır.
Ebced hesabında her harf, Arap alfabesindeki sırasına göre bir sayı değeriyle eşleştirilir. Örneğin, Arap alfabesinin ilk harfi elif, ebced hesabında 1 değerini temsil ederken, son harfi yeh ise 10 değerine karşılık gelir. Bu sayı değerleri üzerinden kelimenin veya ismin toplam sayı değeri hesaplanır.
Ebced hesabının kullanım amacı genellikle simgesel anlamların ve ilişkilerin keşfi veya gizli mesajların çözülmesiyle ilişkilendirilir. Özellikle İslam dininde, Kur’an-ı Kerim’de geçen bazı kavramların ebced hesabı kullanılarak bir anlam kazandığına inanılır. Bu nedenle, peygamberlerin veya dini liderlerin isimlerinin ebced hesabına göre toplam sayı değeri üzerinden yorumlar yapılır.
Ebced hesabı aynı zamanda fal, astroloji ve falcılık gibi pratiklerde de kullanılır. Özellikle fal baktırmak isteyenlerin isimlerinin ebced hesabının yapılıp, sayı değeri üzerinden gelecekle ilgili yorumlar yapıldığı bilinir.
Ancak, ebced hesabı bazı kişiler tarafından safsata veya hurafe olarak görülebilir. Çünkü sayı değerlerinin kelime veya isimlerin anlamları ile bir ilişkisi olmadığı ve bu hesaplamanın tamamen sembolik bir anlama dayandığı düşünülür.
Sonuç olarak, ebced hesabı Arap alfabesindeki harflere sayısal değerler atayan bir hesaplama yöntemidir. Bu hesaplama yöntemi, simgesel anlamların keşfi veya gizli mesajların çözümü amacıyla kullanılmıştır. Ancak, bazı kişiler tarafından hurafe olarak görülebilir.
Ebced hesabı ise Ebced rakamları denilen alfabetik bir sayı sistemini kullanarak, kelime, cümlecik veya cümlelerin sayısal değerini hesaplama ve bunlardan anlamlar çıkartma işlemidir. Teori incelenen kelime, cümlecik veya metinde bir şekilde gizli şifreleme bulunduğu varsayımına dayanır.
Doğum tarihinin bir kelime veya bir, iki isimle belirlenmesidir. Hangi isimler çocuğun doğduğu seneyi ebced hesabıyla verirse, o isimlerden biri çocuğa verilmiştir.
“Ebced hesabı” denilen ve Arap alfabesinin ebced tertibine dayanan rakamlar ve hesap sistemi müslüman milletler arasında kullanılmaktadır.
Bir ismin ebced hesaplaması yapılacağı zaman öncelikle Arapça harflerle yazılır. Her harfe karşılık gelen tablodaki rakamlar tespit edilir. İsminize tekabül eden Esma-ül Hüsna’yı bulmak için ebced değerli Esma-ül Hüsna tablosuna bakıyorsunuz. Örneğin kişinin adı Murat olsun, ismin ebced değeri 245’tir.19 Oca 2021
Ricâlu’l-gayb, her devirde bulunan herkes tarafından kolayca tanınmayan, gizli olan Hakk dostlarıdır. Ancak onların şahısları değil, manevî halleri gizlidir. Maddi varlıkları bakımından insanlar arasında bulunsalar da manevî yönden sıradan insanların idrak edemeyeceği fonksiyonlara sahiptirler.
Ricâlü’l-gayb tabiri tasavvufta birkaç anlama gelir. Birinci anlamda arzda ve semada Hak’tan başka yerlerini kimsenin bilmediği, alçak sesle konuşan, utangaç, yeryüzünde vakarla yürüyen, kendilerine rastlayanlara selâm verip geçen ve huşû içinde yaşayan velîler zümresini ifade eder.
Âlemde tasarruf sahibi gizli ve âşikâr velîler topluluğu. İlâhî hakikatlerin mazharı olup âlemde tasarrufta bulunan gizli ve âşikâr Allah erleri anlamında bir tasavvuf terimi. Velîler zümresinin başkanı ve insân-ı kâmil anlamında bir tasavvuf terimi.
Nisb gaybları Allah, Melek Cennet, Cehennem, Şeytan, Kıyamet, Kabir hayatı, Ahiret, bir kimsenin kalbinde olan şey, Sırat Köprüsü ve benzeridir.
Ricâlu’l-gayb, her devirde bulunan herkes tarafından kolayca tanınmayan, gizli olan Hakk dostlarıdır. Ancak onların şahısları değil, manevî halleri gizlidir. Maddi varlıkları bakımından insanlar arasında bulunsalar da manevî yönden sıradan insanların idrak edemeyeceği fonksiyonlara sahiptirler.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…