Doğru haber: Haberin bir bilgi kaynağı olabilmesi adına öncelikle doğru olması gerekmektedir. Bu sebepten dolayı İslam üzerinden ele alındığı vakit, doğru haber aynı zamanda sadık haber olarak ifade edilir. Doğru haber ise vahiy ile beraber mütevatir olarak ikiye ayrılır.4 Haz 2021
Haber, ibtidâî, talebî ve inkârî olmak üzere üç kısma ayrılır. Lügatte “icat etmek, ortaya çıkmak” gibi manalara gelen inşâ sözcüğünün ıstılahî anlamı ise bir sözün doğru ya da yanlışa ihtimali olmamasıdır.6 Eyl 2023
Mütevatir sözlükte “araya zaman girmekle beraber kesintiye uğramaksızın devam etmek, birbiri ardınca gelmek” anlamındaki vetr kökünden türeyen mütevatir kelimesi kelam ve fıkıh usulünde konusunun doğruluğu bilgisini bizzat kendisi veren haberi ifade eder; böyle bir haber için gerekli görülen şartlar çerçevesindeki …
Doğru haber: “Vakıaya mutabık haberdir,”21 “bir şeyden olduğu gibi haber vermektir,” “hakikatine dair bilgi bulunduğunda bir şeyden olduğu gibi haber vermektir,”22 “haber verenin haber verdiği şekilde gerçekleşen haberdir,”23 gibi ifadelerle tanımlanmıştır.
Kur’ân’a göre doğru bilginin kaynağı 3’tür: 1- Akıl, 2- Vahy, 3- Duyular. İslâmiyet zülcenaheyndir. Yani iki kanatlı bir dindir.27 Şub 2017
Ebû Süfyân, Hudeybiye Antlaşması’nın uzatılmasını temin için Medine’ye gelmiş, teklifi Resûl-i Ekrem tarafından kabul edilmeyince kızı Ümmü Habîbe’nin yanına gitmişti.
Ümmü Habibe de gurbet diyarında dengini bulup evlenemediğinden zor bir durumda kalmıştı. Böyle, dini uğrunda vatanından uzak ve akraba ve taallûkatından ayrı olarak kimsesiz kalan şerefli bir kadının taltifi elbette gerekiyordu. Bunun için de Resûl-i Ekrem Efendimiz onunla evlenmeye talib olmuştu.9 Ağu 2016
Peygamber’in (s.a.s.) özel bir durumu olduğu şüphesizdir. O’nun hayatının sonlarına doğru dokuz hanımını bir nikâh altında toplamış olması, bazıları tarafından dünyevî zevklere düşkünlükle yorumlanmak istenmiştir.
Ümmü Habibe (أم حبيبة) veya Ümmü Habîbe Remle bint Ebî Süfyân (594, Mekke – 664, Medine) İslâm Peygamberi Muhammed’in eşi. “Müminlerin annesi” diye de adlandırılır. İslam kaligrafisinde Ümmü Habibe’nin adı. Ebî Sûfyân ile Safiye bint Ebî el-ʿAs’ın kızlarıdır.
Ümmü Habibe (أم حبيبة) veya Ümmü Habîbe Remle bint Ebî Süfyân (594, Mekke – 664, Medine) İslâm Peygamberi Muhammed’in eşi. “Müminlerin annesi” diye de adlandırılır. İslam kaligrafisinde Ümmü Habibe’nin adı. Ebî Sûfyân ile Safiye bint Ebî el-ʿAs’ın kızlarıdır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…