Devlet yönetiminin önemli kollarından biri olan Divan-ı istifa, tüm mali işlerden mesul olan bir birimdir. Divan-ı istifanın görev alanı, başta saray giderleri olmak üzere, devletin mali olarak gelir ve giderlerinin takibidir. Divan-ı istifa, devletin bütün mali işlerinden sorumludur.26 Eyl 2022
Dîvân-ı İşrâf, söz konusu dönemde, bugünkü anlamda Bakanlar Kurulu diyebileceğimiz ve neredeyse bütün devlet işlerinin görüşülüp karar bağlandığı Dîvân-ı Âlâ’nın alt şubelerinden birisidir. Bu dîvânın reisliğini sultan tarafından tayin edilen ve müşrîf unvanını kullanan devlet adamları yapmıştır.31 Ara 2016
[1] Anadolu Selçuklu’larda mali ve idari işleri denetleyen divan.
Divan-ı Tuğra, devletin iç ve dış yazışmalarını yürüten birimdir. Bugünün özel kalemleri ve yazı işleri müdürlükleri gibi düşünebiliriz. Burada Arapça ve Farsçayı iyi bilen kültürlü kişiler bulunurdu. Osmanlı Devleti’nde ise bu kurula nişancı denirdi.26 Eyl 2022
Divan-ı istifanın görev alanı, başta saray giderleri olmak üzere, devletin mali olarak gelir ve giderlerinin takibidir. Divan-ı istifa, devletin bütün mali işlerinden sorumludur. Vilayet veya eyaletlerdeki vergi ve tahsil memurları bu divana ve başkanına bağlıdır.26 Eyl 2022
Nârıbeyza TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Akkor.18 May 2022
insanı kemalat ile tamamlayan cinsten, aşk ateşi anlamına gelen bir tamlama. mercan dede’nin “nar” adlı albümünde keman solo ve onu takip eden kanun ve klarnet soloyla süslediği harika eser.
Sözlükte “bir şeyi veya bir kimseyi diğerine üstün tutma, tercih etme” mânasına gelen îsâr ahlâk terimi olarak “bir kimsenin, kendisi ihtiyaç içinde bulunsa bile sahip olduğu imkânları başkalarının ihtiyacını karşılamak üzere kullanması, başkasının yararı için fedakârlıkta bulunması” demektir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…