Osmanlı Devleti’nde vükelâ ve devlet ricâlinin saray ve konaklarında her akşam iftar yemeği verilmesi yerleşmiş bir gelenekti. Bu iftarlarda misafirlere ve özellikle fakirlere yemekten sonra diş kirası adıyla para ve çeşitli hediyeler dağıtılırdı.
Ramazan ayına mahsus olmakla beraber başka ziyafetlerde de tatbik edilir. Burada iftara davet edilen davetlilere, iftar davetinden ayrılırlarken bir hediye vermek adettir. Buna diş kirası deniyor.23 May 2018
Diş Kirası – YouTube. Ramazan’da iftara gelen davetlinin, ev ahalisini onurlandırmasına karşılık ayrılırken kendisine bir hediye verilir. “Diş kirası” denilen bu gelenek Türk misafirperverliğinin eşsiz bir örneğidir.13 May 2020
Diş kirası sadaka olarak da verilirdi ama bunun sadaka olduğu belirtilmeden. Böylece diş kirasını yani sadakayı alan eziklik duymazdı. Böylece diğer insanların yanında incitilmemiş olurdu.2 Haz 2017
Diş Kirası – YouTube. Ramazan’da iftara gelen davetlinin, ev ahalisini onurlandırmasına karşılık ayrılırken kendisine bir hediye verilir. “Diş kirası” denilen bu gelenek Türk misafirperverliğinin eşsiz bir örneğidir.13 May 2020
Adliye mahkemelerince verilen ve yasanın başka adli merciine bırakmadığı hükümleri son mercii olarak incelemekle görevli mahkeme ilk kez “Divan-ı Ahkâm-ı Adliye” adıyla ” 6 Mart 1868 Cuma günü Padişah Abdülaziz’in iradesi ile kurulmuştur.
Meclis-i Vâlâ, Tanzimat’ın hedeflediği ve gerçekleştirmeye çalıştığı devletteki dönüşümün yargı alanındaki temel aktörlerindendir. Çalışma, bu kurumu yargı organı sıfatıyla ele almayı amaçlamaktadır.
II. Mahmud döneminin son yıllarında (1838), ihtiyaç duyulan yeni kanunî düzenlemeleri hazırlamak ve belirli davalar için bir üst mahkeme olmak üzere Meclis-i Vâlâ-yı Ahkâm-ı Adliyye kurulmuştu.
Dîvân-ı Ahkâm-ı Adliyye
———————–
Ardıl
Kuruluş
Kapanış
Tür
1838’de, ikinci mahmut’un padişahlığı döneminde, mustafa reşit paşa tarafından kurulan danışma meclisi. üyeleri atanıyordu. başlıca görevi, padişah fermanlarından düzenli hukuk metinlerine geçme çabası içinde olan osmanlı imparatorluğu’nda yasa metinlerini hazırlamaktı.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…