Ensar (Arapça: أنـــــصــــار), Arapçada “yardım edenler, yardımcılar” demektir. Sıfat olarak, “herkesi seven, herkese yardım eden” demektir. Terim olarak, İslam dininin tarihsel gelişimi açısından büyük bir öneme sahip olan Hicret olayı ile bir topluluğa kimlik olarak terimleşmiştir.
Ensar bu anlamıyla Kur’an’da iki âyette (et-Tevbe 9/100, 117) muhacirlerle birlikte geçmekte ve Allah’ın her iki topluluktan da hoşnut olduğu belirtilmektedir.
Enes ismi Kur’an-ı Kerim’de yer almamaktadır. Fakat peygamber efendilerimizin Enes adında sahabelerinin olduğu bilinmektedir. Enes ne demek sorusuna kısaca sahabe ismi de denilebilmektedir.27 Eyl 2023
Enes, Arapça kökenli bir erkek ismi olup, “insanlarla iyi geçinen”, “dostluk eden”, “sevimli”, “canlı” ve “samimi” gibi olumlu anlamlara gelir. İslami literatürde de olumlu konotasyonlarla kullanılmış ve Hz. Muhammed’in sahabesi olan Enes bin Malik ile özdeşleşmiştir.
Kur’an’da geçen Ensar ismi Mekke’den Medine’ye hicret olayından sonra Ensar kelimesi ortaya çıkmıştır. Dini anlamı bakımından Ensar Mekke’den Medine’ye hicret eden Müslümanlara Medine’de yer alan Müslümanların yardım etmesidir. Bu sayede sözlüklerde yardım eden anlamı olarak bulunmaktadır.25 Eyl 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…