Osmanlı Devleti’nde vükelâ ve devlet ricâlinin saray ve konaklarında her akşam iftar yemeği verilmesi yerleşmiş bir gelenekti. Bu iftarlarda misafirlere ve özellikle fakirlere yemekten sonra diş kirası adıyla para ve çeşitli hediyeler dağıtılırdı.
Osmanlı geleneği: “Diş Kirası” Ramazan’da iftara davet edilen misafirlere verilen.4 Nis 2022
Ramazan’da iftara gelen davetlinin, ev ahalisini onurlandırmasına karşılık ayrılırken kendisine bir hediye verilir. “Diş kirası” denilen bu gelenek Türk misafirperverliğinin eşsiz bir örneğidir.13 May 2020
Osmanlı döneminde sultanların, vezirlerin ve saraydaki yüksek memurların, iftardan sonra fakirlere dağıttıkları paraya diş kirası denirdi. Diş kirası, zekat ibadetiyle alakalıdır. Kuran’da zenginlerin mallarında dilencilerin ve fakirlerin de hakkı olduğu söylenir.17 Kas 2022
Diş kirası sadaka olarak da verilirdi ama bunun sadaka olduğu belirtilmeden. Böylece diş kirasını yani sadakayı alan eziklik duymazdı. Böylece diğer insanların yanında incitilmemiş olurdu.2 Haz 2017
Gazi ya da kıdemli, askeri alanda önemli deneyime sahip ve artık orduda hizmet etmeyen kişidir. Bir savaşta doğrudan görev yapanlar, savaş gazisi olarak da tanımlanır.
Böylece, 2023 yılı Mart ayı itibarıyla ek ödeme dahil 2 bin 961 TL aylık almakta olan gazilerin aylıkları 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren ek ödeme dahil 8 bin 847 TL’ye, hayatını kaybedenlerin dul eşlerine yüzde 75 oranı esas alınarak ödenen aylık ise 2 bin 220 TL’den 6 bin 635 TL’ye, yükseltilecek.6 Nis 2023
Türk Hukukunda Gazilik, Muharip ve malul gazi olmak üzere iki şekilde tanımlanmıştır (2847 sayılı Türkiye Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar, Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul Ve Yetimleri İle Muharip Gaziler Dernekleri Hakkında Kanun mükerrer madde 1):
GAZİ, bir Kahramandır. Cumhuriyetimizin en büyük Gazisi, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, yaşayan canlı temsilcisidir. Asildir, vakarlıdır, yüksek şeref, ahlak ve fazilet sahibidir. Canını ve gençliğini, devleti için feda etmek üzere muharebe meydanına karşılıksız süren Gazi, daima devletin emrindedir.
Malul Gazi: Türk Silâhlı Kuvvetleri mensuplarından; Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırlarını korumak ve güvenliğini sağlamak görevi ile harpte veya Devletin bekasını hedef alan terör örgütlerine karşı yurt içi ve yurt dışı mücadelede her çeşit düşman veya terörist silâhlarının tesiriyle veya harp bölgesindeki harekât ve …
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…