Categories: Genel

Depremi anlatan sure hangisi?

Deprem, dünya üzerinde meydana gelen sismik aktiviteler sonucunda oluşan ve büyük hasarlar bırakan doğal bir felakettir. Bu makalede “Zelzele” adlı surenin içeriği ve anlamı incelenecektir.

“Zelzele” sure-i celilesi, Kuran-ı Kerim’in 99. suresi olarak bilinir. Sure, 8 ayetten oluşur ve anlamı “deprem” ya da “sarsıntı” olarak çevrilebilir. Sure, insanların dünya üzerindeki güvencesizliklerini ve dünya hayatının geçiciliğini sembolize etmektedir. Zelzele, Allah’ın insanları uyararak onlara doğru yolu göstermek istediğini belirtildiği gibi, aynı zamanda Allah’ın dolaylı veya dolaysız etkileriyle kıyametteki depremlere atıfta bulunur.

Sure, depremin insanlara büyük bir korku verdiğini ve insanların depremde ne yapacaklarını bilemediklerini ifade eder. Zelzele, depremin yeryüzünü sarsması, dağları parçalaması, insanların sıradan günlük aktivitelerini yerle bir etmesi ile ilişkili olarak, depremin gücünü ve etkisini vurgular. Sure, insanların dünya hayatına olan bağımlılıklarının yanı sıra, depremin de Allah’ı hatırlamak için bir vesile olduğunu ifade eder.

Makale, Zelzele suresinin insanlara deprem gerçeğini hatırlatması ve onları dünya hayatına olan bağımlılıklarından uzaklaştırarak Allah’a yönlendirmesi üzerine odaklanır. Bu sure, depremin doğal bir olay olduğunu ve insanların büyüklüğünü ve aczini hatırlatmayı amaçlamaktadır. Deprem, dünya üzerinde meydana gelen doğal bir fenomen olup, insanların günlük yaşamlarını etkileyebilecek büyük bir tehlike taşımaktadır.

Sonuç olarak, Zelzele suresi, depremi anlatarak insanları bu fenomene karşı bilgilendirme ve uyarılarda bulunma amacını taşır. Bu sure, insanların dünya hayatındaki geçici maddi değerleri aşmalarını, Allah’a yönelmelerini ve kıyamet gününe hazırlıklı olmalarını sağlamayı hedefler.

Kuranda hangi ayette deprem geçiyor?

Kur’an’da bir âyette zelzele, beş âyette aynı kökten kelimeler bulunur. Zelzele bu âyetlerin ikisinde kıyametin kopması esnasındaki yer sarsıntısını (el-Hac 22/1; ez-Zilzâl 99/1-2), üçünde önceki ümmetlerle (el-Bakara 2/214) Hz. Peygamber’in ve sahâbenin (el-Ahzâb 33/11-12) dinleri uğruna çektiği zorlukları ifade eder.

Kur’an ı Kerim’de deprem nasıl geçiyor?

KUR’AN’DA DEPREM. De ki (Allah), üzerinizden veya ayaklarınızın altından, azap göndermeye kadirdir. Yahut bir fırkayı(milleti) musallat ederek bazınıza, bazınızın azabını tattırır.

Deprem hangi ayette geçiyor?

Kur’an’da bir âyette zelzele, beş âyette aynı kökten kelimeler bulunur. Zelzele bu âyetlerin ikisinde kıyametin kopması esnasındaki yer sarsıntısını (el-Hac 22/1; ez-Zilzâl 99/1-2), üçünde önceki ümmetlerle (el-Bakara 2/214) Hz. Peygamber’in ve sahâbenin (el-Ahzâb 33/11-12) dinleri uğruna çektiği zorlukları ifade eder.

7.7 deprem hangi ayette geçiyor?

Deprem felaketinin ardından gündem olan Kuran’ın 7. suresi Araf Suresi’nin 4. Ayetinin ne anlattığı merak ediliyor. Depremin ilk günü 7.4 büyüklüğünde açıklanan daha sonra 7.7 olarak güncellenen deprem sonrasında enkaz altındakiler için dualar edilmeye devam ediliyor.11 Şub 2023

Hazreti Rabia neden evlenmedi?

Kendisine pek çok sufi ve emirden evlenme teklifi gelse de o hiç birini kabul etmemiştir. Hz. Rabia’nın evlenmeyi reddetmesinin sebebi züht anlayışı ile evliliğin ilahi aşkın önüne perde olmasından korktuğu olarak yorumlanmaktadır.3 Kas 2023

Hz Rabia Allah’ın cemalini gördü mü?

Tek amacı, ölmeden bu dünyada Allah’ın cemalini görerek O’nun nuruna kavuşmak olan Allah’ın dost kullarından Hazreti Rabia’nın örnek yaşamı.. Fakir bir ailenin kızı olarakdoğan Rabia, köle pazarında satıldığı sırada devrin büyük alimlerinden Hasan Basri’nin dikkatini çeker.7 Şub 2018

Hz Rabia hiç evlendi mi?

Efendisi, Rabia’nın halini görüp onu serbest bıraktı. Önemli sufilerden kendisine yapılan evlenme tekliflerini geri çevirip, 801’de ölünceye kadar bekar yaşadı.

Hazreti Rabia nın mezarı nerededir?

Râbia el-Adeviyye, 180 (796) veya 185 (801) yılında Basra’da vefat etti ve burada defnedildi. Çeşitli kaynakları inceleyerek Râbia’nın ölüm tarihini ve kabrinin yerini tartışan Ömer Rıza Doğrul’a göre ona nisbet edilen, Kudüs’ün doğusunda ve Hz. Îsâ’nın semaya yükseldiği yerin civarında Tûr-i Zeytâ’daki kabir Ahmed b.

Hz Rabia ile kim evlenmek istedi?

Hasan Basri’nin evlenme isteğine şiirle cevap veren Rabia Adevviye Hatun Rabiatü’l Adeviyye Basra’da yaşamış bir Arap kadın ve şair ve mutasavvıftır. (kayıtlara göre doğumu: 713-801 ) Nitekim Basra Nefahatül Üns’de Rabia Hatun hakkında şöyle bir bilgi vardır; ‘Basra ehlinden idi.

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

10 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

10 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

10 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

10 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

10 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

10 months ago