Deprem, tarihin derinliklerinden bu yana insanları etkileyen doğal afetlerden biri olarak kabul edilir. İnsanlar binlerce yıldır depremlerle yaşamış, bu olayların doğaüstü bir güç tarafından kontrol edildiğine inanmışlardır. İnsanlık tarihinde, depremlerle ilgili pek çok efsane ve mitoloji hikayesi bulunmaktadır. Bu hikayeler genellikle felaketin nedenini açıklamak, korkuyu ve belirsizliği gidermek amacıyla yaratılmıştır.
Ancak, depremlerle ilgili birçok farklı inanç sistemi ve kültürde, deprem olaylarını anlatan bir ayet veya cümle olmadığı gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, bazı dinlerde deprem olaylarının bir hikmeti olduğuna ve insanları uyarıcı bir mesaj içerdiğine inanılır.
Örneğin, İslam dininde, deprem olayları doğal afetler olarak kabul edilir ve Allah’ın hikmeti olduğuna inanılır. Kur’an-ı Kerim’de deprem olayları ile ilgili birçok ayet bulunmaktadır, ancak spesifik olarak “deprem ayeti” olarak adlandırılan bir ayet veya bölüm bulunmamaktadır. Kur’an-ı Kerim’deki deprem ayetleri genellikle kıyamet gününü, korkunç bir şekilde sallanacak olan yerin delillerini anlatır.
Bu şekilde, deprem olaylarına anlam yükleyen İslami inanç sistemi, insanlara doğanın gücü karşısında aciz olduğumuzu hatırlatma amacı taşır. Deprem olaylarının rastgele gerçekleşmediği, bir hikmet ve uyarı içerdiği inancı, insanları daha bilinçli ve hazırlıklı olmaya teşvik etmektedir.
Sonuç olarak, deprem ile ilgili bir ayet veya cümle olarak adlandırılan bir ifade bulunmasa da, İslam dininde deprem olaylarına verilen bir anlam ve mesaj vardır. Bu mesaj, insanları doğanın gücüne karşı bilinçli ve tedbirli olmaya teşvik etmektedir.
Zilzal Suresi, Kur’an’ın 99. suresidir. Sure, 8 ayetten oluşur. Bu sure tamamıyla Medine devrinde indirildiğine inanılan sure ismini içinde geçen zelzele isminden alır ki Türkçede deprem, sarsıntı anlamlarına gelir.
Kur’an’da bir âyette zelzele, beş âyette aynı kökten kelimeler bulunur. Zelzele bu âyetlerin ikisinde kıyametin kopması esnasındaki yer sarsıntısını (el-Hac 22/1; ez-Zilzâl 99/1-2), üçünde önceki ümmetlerle (el-Bakara 2/214) Hz. Peygamber’in ve sahâbenin (el-Ahzâb 33/11-12) dinleri uğruna çektiği zorlukları ifade eder.
KUR’AN’DA DEPREM. De ki (Allah), üzerinizden veya ayaklarınızın altından, azap göndermeye kadirdir. Yahut bir fırkayı(milleti) musallat ederek bazınıza, bazınızın azabını tattırır.
Deprem felaketinin ardından gündem olan Kuran’ın 7. suresi Araf Suresi’nin 4. Ayetinin ne anlattığı merak ediliyor. Depremin ilk günü 7.4 büyüklüğünde açıklanan daha sonra 7.7 olarak güncellenen deprem sonrasında enkaz altındakiler için dualar edilmeye devam ediliyor.11 Şub 2023
Münker ve Nekir, İslam’da kabirde insanı ilk sorguya çekecek olan meleklere verilen isimdir. İsimleri Arapça çok değişik görünümlü anlamına gelmektedir. Bu melekler kabirdeki kişiye rabbi, dini ve peygamberi ile ilgili sorular sorarlar.
Münker ve Nekir, ayet ve hadislerde geçtiğine göre insanı kabirde sorguya çeken melekler olarak biliniyor. Sorgu melekleri de olarak bilinen Münker Nekir, Allah’ı zikrederek, kabirdeki kişiye: Allah, din ve peygamber ile ilgili sorular soruyor.
Münker ve Nekir melekleri ölen kişinin kabre koyulmasından hemen sonra sorgu için gelecekleri ayet ve hadislerde bildirilmektedir. Hadisi şeriflerde ölen kişinin sorgusunun kurbanda bir hayvanı kesip parçalanması kadar sürede gerçekleşeceği hakkında rivayetler bulunmaktadır.21 Oca 2021
Münker ve Nekir, ayet ve hadislerde geçtiğine göre insanı kabirde sorguya çeken melekler olarak biliniyor. Sorgu melekleri de olarak bilinen Münker Nekir, Allah’ı zikrederek, kabirdeki kişiye: Allah, din ve peygamber ile ilgili sorular soruyor.
Münker Ve Nekir Melekleri Ölen Kişiyi Sorguya Ne Zaman Çekerler? Münker ve Nekir melekleri ölen kişinin kabre koyulmasından hemen sonra sorgu için gelecekleri ayet ve hadislerde bildirilmektedir.21 Oca 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…