Delil (evidence), Arapça kökenli bir kelimedir ve ”yol gösteren, kılavuz, belge, şahit” anlamına gelir.2 TDK Türkçe Sözlükte, delil sözcüğünün üç anlamına yer verilir. Bunlar, ”insanı aradığı gerçeğe ulaştırabilecek iz, kanıt, emaredir.”3 Hukukta ”kanıt”, eski dilde ise ”kılavuz, rehber”dir.
Fıkıh usulünde makīs, müşebbeh adlarıyla da anılan fer’, kıyasın dört rüknünden biri olup hükmü hakkında nas bulunmayan ve asla kıyas edilip onun hükmünü alan mesele olarak tanımlanır.
Kitap yani Kur’an, Hz. Peygamber’in sünnetiyle birlikte İslâm dininin ve onun dinî-hukukî (şer’î) hükümlerinin aslî kaynağını teşkil eder. Fıkıh usulünde de İslâm hukukunun aslî ve tâli kaynakları incelenirken aslî delillerden ilk sırada kitap yer alır.
İslamda dinî hükümlerin dayandığı kaynaklara edille-i şer’iyye denir. Bu kaynaklar dört tanedir: kitap, sünnet, icma ve kıyas. Edille-i şer’iyye, veya şer’î deliller, en genel anlamda İslâm hukukunun kaynaklarını teşkil eder.
İmam Nevevî’nin kaleme aldığı Riyazü’s Salihin adlı eserin tam adı “Riyazü’s Salihin min hadisi seyyidi’l-mürselîn”dir. 14 Nisan 1272 tarihinde tamamlanmış olan bu eser 18 bölüm, 400’e yakın bab ve 1900 civarında hadisten meydana gelir.19 Kas 2019
RİYAZÜ’S SALİHİN NEDİR? İmam Nevevî’nin kaleme aldığı Riyazü’s Salihin adlı eserin tam adı “Riyazü’s Salihin min hadisi seyyidi’l-mürselîn”dir. 14 Nisan 1272 tarihinde tamamlanmış olan bu eser 18 bölüm, 400’e yakın bab ve 1900 civarında hadisten meydana gelir.19 Kas 2019
Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarında varsa o hadis sahihtir. Şevkani, Sehavi, Acluni gibi kimselerin, fıkıh, tefsir ve hadis kitaplarındaki hadislere mevdu [uydurma] demesiyle, o hadisler uydurma olmaz.
Riyazu’s Salihin (Arapça: رياض الصالحين), “Salihlerin çayırı/bahçesi” anlamında İmam Nevevi tarafından kaleme alınmış hadis kitabı.
Riyâzü’s Sâlihîn’deki her hadis sahih midir? Hayır, yüzde yüz her hadis sahihtir denmez ama konusu itibariyle Riyâzü’s Sâlihîn’de okuyunca sıkıntı oluşturacak bir hadis yoktur. Sahihlikten daha önemli bir konu, hadisleri bugünün dili ile anlamadaki zorluktur. Tercüme edilmiş olsalar bile anlama zorluğu çekilebilir.7 Eyl 2020
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…