Def’i, borçluya tanınmış, borçlanılan edimin ifasından özel bir sebeple kaçınma hakkıdır.
Defi çeşitleri nelerdir?
– 1.Kesin (Sürekli)-Erteleyici (Geciktirici) Defi.
– 2.Bağımlı-Bağımsız Defi.
– 3.Tam-Kısmı Defi.
– 1.Ödemezlik Defi (TBK m. 97)
– 2.Ayıptan Doğan Defi Hakkı (TBK m. 231/I)
– 3.Bağışlamada Defi Hakkı (TBK m. 296)
– 4.Kefilin Defi Hakkı (TBK m. 585, 591)
– 5.Zamanaşımı Defi (TBK m. 82, 161)
Defi şer nedir?
Şer’an sakıncalı sonuçlara götürmesi kesin veya kuvvetle muhtemel olduğunda mubah fiillerin yasaklanması anlamında fıkıh usulü terimi; özellikle Mâlikî usulünde edille-i şer’iyyeden biri.
Def i ne demek örnek?
Sebepsiz zenginleşme yoksullaşan aleyhine bir borç doğmasına sebep olmuşsa, o, zamanaşımı geçse bile bu borcu ödemeden kaçınabilir (TBK 82/II). Buna daimî def’i hakkı denir. Örneğin, A ile B arasında bir sözleşme var. A, B’den bu sözleşme çerçevesinde bir adi borç senedi almıştır.
Tecelli ne demek islam?
Sözlükte “belirmek, ortaya çıkmak, görünmek; belirti, görüntü” anlamındaki tecellî tasavvuf terimi olarak “sâlikin kalbine doğan ledünnî bilgiler ve nurlar” demektir.
Allah’ın tecelli etmesi ne demek?
İlâhî tecellî anlamında tasavvuf terimi. Hakka ve hakikate ulaşmaya, âhiret hayatında Allah’ı görmeye engel olan perde anlamında terim.
Allah nasıl tecelli eder?
Allah Zâtı ile değil, isim ve sıfatları ile tecelli eder. Güneşin, bir aynada, ya da şeffaf bir damlada, timsali, yani Zatının ve sıfatlarının bir cilvesi ve küçük bir numunesi onda akseder ve görünür.28 Ağu 2023
Allah’ın tecellileri nelerdir?
Bunlar Hayât, İlim, İrâde, Kudret, Tekvin, Sem, Basar ve Kelâm’dır. Bu sıfatlar kâinatta iş ve icraat gören, tasarruf ve tecellileri olan hakîki ve etken sıfatlardır. Bu sıfatlar selbi ve gayri sıfatlar gibi mâneviye ve tenzihi sıfatlar değildirler.30 May 2020
Allah kimlere tecellî eder?
SUFİLERİN PEK çok veciz sözünden biridir “Allah insana insandan tecelli eder”. Bunu insanın tekamülünün yine bir insanla olacağını anlatarak izah ederler.