Darekutni’nin hadisleri sahih mi sorusu, İslam alimleri arasında uzun süredir tartışma konusu olmuştur. Darekutni, 11. yüzyılda yaşamış bir hadis alimidir ve İslam’ın en tanınmış hadis koleksiyonlarından biri olan Sünen-i Darekutni’yi derlemiştir. Bu kitabında toplamda 27.000 hadis bulunmaktadır.
Darekutni’nin hadisleri üzerinde yapılan değerlendirmeler farklı sonuçlar ortaya koymuştur. Kimi İslam alimi, Darekutni’nin hadislerini sahih kabul ederken, kimileri ise şüpheli ve zayıf hadisler içerdiği gerekçesiyle kabul etmemektedir. Dikkatlice incelenen bazı hadislerin, sahih veya hasen (iyi) derecesine ulaştığı sonucuna varılmıştır. Ancak genel olarak Darekutni’nin hadislerinin doğruluğu konusunda bir fikir birliği bulunmamaktadır.
Darekutni’nin hadislerinin sahihlik derecesini belirlemek için birçok yöntem kullanılmıştır. Hadisleri nakleden ravi zincirinin güvenilirliği ve hadisin içeriğinin diğer kaynaklarla uyumlu olması gibi kriterler göz önünde bulundurulmuştur. Ancak, hadislerin doğruluğunu tespit etmek zorlu bir süreçtir ve İslam alimleri, farklı görüşlere sahip olmuştur.
Darekutni’nin hadislerinin sahihliği konusundaki tartışmalar, İslam öğrencilerinin sağlam bir hadis alimi seçerken dikkatli olmalarını gerektirmektedir. Öğrencilerin, hadislerin ravi zincirlerini ve içeriklerini dikkatlice incelemeleri ve diğer güvenilir hadis kaynaklarıyla karşılaştırmaları önemlidir. Hadislerin doğruluğunu belirlemek için alimlerin çalışmalarına da başvurmak faydalı olabilir.
Sonuç olarak, Darekutni’nin hadislerinin sahih mi olduğu konusu tartışmalıdır. İslam alimleri arasında farklı görüşler bulunmaktadır. Öğrencilerin, hadislerin güvenilirliğini araştırmak için kaynaklara başvurmaları ve İslam alimlerinin çalışmalarını takip etmeleri önemlidir.
(ﺍﻟﺘﺰﺍﻣﺎﺕ) i. (Ar. iltizām ve çoğul eki -āt ile iltizāmāt) İltizamlar, devlet gelirlerinin toplanmasını belli şartlarla üstüne alma, bu haklar devlet tarafından birine verilme: Nihâyet iltizâmat usûlünün fenâlığı her tarafça anlaşılmış ve Tanzîmât-ı Hayriyye ile berâber kâmilen lağvedilmek sûretiyle ona da nihâyet …
Dârekutnî, devrine göre en kısa sened kabul edilen ve dört râvisi olan (rubâî) rivayetlere de sahipti. Aynî onun zayıf sayılması gerektiğini ileri sürmüşse de ne Dârekutnî’nin çağdaşı olan âlimler ne de daha sonrakiler böyle bir görüş belirtmemiş, herkes onu güvenilir bir muhaddis olarak kabul etmiştir.
el-İlzâmât ales-Sahîhayn (alâ sahîhayi’l-Buhârî ve Müslim). Hâkim en-Nîsâbûrî’nin el-Müstedrek’i gibi, Buhârî ve Müslim’in şartlarına uyduğu halde Sahîhayn’da yer almayan yetmiş hadisi toplayan müsned tertibinde bir eserdir. Ebû Abdurrahman Mukbil b.
Buhârî çalışmasını tamamladıktan sonra onu Ahmed b. Hanbel, Yahyâ b. Maîn ve Ali b. Medînî gibi hadis otoritelerine sundu; onlar da dördü dışında bütün hadislerin sahih olduğunu belirttiler.
– El-Mücîb ismi günde 55 defa zikredilir ise Allah o kulun dualarını kabul eder. – Gece teheccüd vakti geldiğinde bu ismi ”Ya Mucîp” diye 68 kere okuyan kişi mucizelere nail olur. – Günde 55 kere bu ismi El-Mücîb Celle Celaluhu” diye zikreden kişinin arzu ve istekleri yerine gelir.17 Nis 2020
– El-Mücîb ismi günde 55 defa zikredilir ise Allah o kulun dualarını kabul eder. – Gece teheccüd vakti geldiğinde bu ismi ”Ya Mucîp” diye 68 kere okuyan kişi mucizelere nail olur. – Günde 55 kere bu ismi El-Mücîb Celle Celaluhu” diye zikreden kişinin arzu ve istekleri yerine gelir.17 Nis 2020
“El-Mucib Celle Celaluhü” zikrini günde 55 defa okuyan kimse dilek ve isteklerine kavuşur. El_mucib zikrini 3025 defa zikreden kimse, Allah’tan kimin sevgisini ve güvenini kazanmak isterse buna nail olur inşallah. El-Mucib zikrini gece teheccüd vaktinde 68 defa zikreden kimse mucizelere nail olur.25 Ağu 2023
Sözlükte “kesmek; birinin susmasını sağlamak” anlamındaki cevb kökünün “if’âl” kalıbından (icâbet) sıfat olan mücîb “dua ve dileklere olumlu cevap veren” mânasına gelir (İbnü’l-Esîr, en-Nihâye, “cvb” md.; Kāmus Tercümesi, I, 98-99).
Allah(c.c)’ın 99 isminden birisi olan El-Mucib esmasının kelime anlamı, kullarının hacetlerine ve dualarına karşılık verendir. Bu esmanın değindiği anlam, Allah-u Teâlâ’nın ona yalvaran, dualar eden kullarına kayıtsız kalmadığına ve kullarının dualarına karşılık verdiğine, istek ve hacetlerini verdiğine değinir.1 Eyl 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…