Danişment TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,tarih Tanzimattan önce, kadıların yanında yetişmek üzere görevlendirilen kimse. Sahn Medreselerinde oda sahibi olabilen öğrenci.17 May 2022
Muit TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Okullarda çocukları çalıştırmakla görevli kimse, öğretmen yardımcısı18 May 2022
Danişmendli Beyliği, 1080–1178 yılları arasında Sivas merkez olmak üzere Çorum, Tokat, Niksar, Amasya, Malatya, Kayseri şehirleri civarında kurulmuş bir Anadolu beyliğidir. II. Kılıçarslan tarafından yıkılmıştır.
Danişmend’in kelime anlamı Farsçada “bilgili adam” olup, İbnü’l-Esîr gerçek adı Taylu olan gazinin Türklere muallimlik yaptığı için danişmend unvanı alıp melikliğe dek yükseltildiğini bildirmiştir. Dönemin kaynaklarında tam adı “Melik-i Muazzam Danişmend Ahmed Gazi bin Ali et-Türkmâni” şeklinde zikredilmektedir.
Danişmend’in kelime anlamı Farsçada “bilgili adam” olup, İbnü’l-Esîr gerçek adı Taylu olan gazinin Türklere muallimlik yaptığı için danişmend unvanı alıp melikliğe dek yükseltildiğini bildirmiştir. Dönemin kaynaklarında tam adı “Melik-i Muazzam Danişmend Ahmed Gazi bin Ali et-Türkmâni” şeklinde zikredilmektedir.
Lâle Devri (1718-1730) olarak adlandırılan bu dönem, daha çok zevk ve eğlence hayatı yönünden şöhret bulmuş olmakla beraber, birçok ilmî ve kültürel faâliyetin gerçekleştirildiği ve özellikle İbrâhim Paşa’nın şahsiyetinin öne çıktığı Osmanlı tarihinin önemli bir dönüm noktasıdır.
Lâle Devri, (Osmanlı Türkçesi: لاله دورى) Osmanlı Devleti’nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona eren gerileme devri içinde yaşanmış bir ara dönemdir. Bu dönemin padişahı III. Ahmet, sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’dır.
Kullanıcıların yaptığı diğer aramalar
Sultan III. Ahmet’in (1673-1736) saltanatının son yıllarında, bu ilginin doruk noktasına çıkmış” (Baytop, 1992: 2) olmasından dolayı dönem, bu isim altında, ilk olarak Yahya Kemal Beyatlı ile anılmış, Ahmet Refik Altınay’ın, Lâle Devri adını verdiği kitabıyla literatüre yerleşmiştir (Sakaoğlu, 1994: 182).
Lale devri, Osmanlı döneminde on iki yıl süren bir zamanı simgeler. 1718 yılında Pasarofça anlaşmasının imzalanması ile başlayan Lale devri, Patrona Halil İsyanı ile sona ermiştir. Lale devri süresince yenilikler ve eğlence hakim olmuştur. Batı ile olan ilişkiler gelişmiş ve reform hareketleri başlamıştır.2 Nis 2020
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…