İsim Cüveynî
———– ——————————————————————————————————————————————————-
Doğum Yeri Nîşâbur
Ölüm Yeri Nîşâbur
Hocaları Ebû Nuaym İsfahânî Ahmed b. Hüseyin el-Beyhakî Rüknü’l-İslâm Abdillâh el-Cüveynî Ebû Abdullah el-Habbâzî Ali b. Faddâl el-Mücâşiî Abdülkâhir el-Bağdâdî
Öğrencileri Kiyâ el-Harrâsî Abdülgafir el-Farisi Ebu’l-Kâsım el-Ensârî Gazzâlî
İlme karşı beslediği büyük sevgiden dolayı vaktinin çoğunu okuma, okutma ve eser yazma faaliyetlerine ayıran Cüveynî fıkıh, usûl-i fıkıh, kelâm, tefsir ve hadis alanlarındaki çalışmalarıyla tanınır; bunlardan özellikle kelâm ve usûl-i fıkıh ilimlerinde otorite kabul edilir.
48 Şemseddîn Muhammed Cüveynî 10 Abaka (1265-1282), Hülegü’nün oğlu ve İlhanlı Devleti’nin ikinci hükümdarı.19 Kas 2020
Şâfiî mezhebine ait fıkıh ve usul kitaplarında geçen “İmam” tabiriyle Cüveynî kastedilir. Bu ilimlerde sadece Şâfiî’ye bağlı kalmamış, bizzat kendisi de bazı ictihadlar yapmıştır.
İmâmü’l-Haremeyn Cüveynî (Farsça: امام الحرمین جوینی; d. 17 Şubat 1028, Nişabur – ö. 20 Ağustos 1085, Nişabur), İranlı fıkıhçı, kelamcı.
Uhud Gazvesi’nden dört ay sonra, safer ayı başlarında (Temmuz 625) Medine’den yola çıkan heyet bir süre sonra Bi’rimaûne denilen yerde konakladı. Maûne, Medine-Mekke yolu üzerinde Benî Âmir ile Benî Süleym’in oturduğu topraklar arasında bulunan bir kuyu olup Benî Süleym’e daha yakındı.
Bi’ri Maûne (Arapça: بئر معونة ), Maûne Kuyusu, 4 H.’de Uhud Savaşından 4 ay sonra Suffa Ashabından yetmiş kişinin tuzağa düşürüldüğü ve katledildiği yer.
Maûne, Medine-Mekke yolu üzerinde Benî Âmir ile Benî Süleym’in oturduğu topraklar arasında bulunan bir kuyu olup Benî Süleym’e daha yakındı.
Bi’ri Maûne (Arapça: بئر معونة ), Maûne Kuyusu, 4 H.’de Uhud Savaşından 4 ay sonra Suffa Ashabından yetmiş kişinin tuzağa düşürüldüğü ve katledildiği yer.
Amiroğulları yurdu ile Süleymoğulları yurdu arasında bulunan Maune kuyusunun yakınında ashabdan yetmiş eğitici ve tebliğcinin şehit edildiği olay. Hicret’in dördüncü yılında Uhud savaşından dört ay sonra Necid Reisi Ebû Berâ’ Medine’ye geldi.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…