İslam kültüründe cünüp olan bir kişi dini ritüellere katılamaz ve ibadetlerini yerine getiremez. Cünüplük, vücutta gusül abdesti alınmadan önceki kirli bir durumu ifade eder. Bu durumda olan bir bireyin namaz kılması, Kur’an okuması veya dua etmesi uygun değildir. Cünüp iken dua okunması, dinin kurallarına aykırıdır ve kabul edilmeyeceği düşünülür.
Cünüplük durumu, cinsel ilişki, meni çıkması, kadınların regl veya lohusalık halleri gibi birçok nedenle ortaya çıkabilir. Bu durumu yaşayan bir kişi, önce gusül abdesti alarak temizlenmeli ve ardından ibadetlerine devam edebilir. Gusül abdesti alınmadan yapılan dua, ibadet veya Kur’an okumaları geçersiz sayılır.
Cünüplük durumu, temizlenmeden yapılan dua veya ibadetlerin reddedileceği anlamına gelmez. Ancak İslam dini, ibadetlerin temiz vücutla yapılması gerektiğini vurgular. Bu nedenle cünüp iken dua okumak uygun değildir. Cünüp olan bir kişi zaten vücutta bir kirli durumu taşırken ibadetlerine devam edemez, bu durum dinin temizlik ve hijyen kurallarına aykırıdır.
Cünüplük durumunda olan bir bireyin yapması gereken, önce gusül abdesti almak ve ardından ibadetlerine devam etmektir. Gusül abdesti alındıktan sonra kişi temiz hale gelir ve ibadetlerini yapabilir. Dua etmek, Kur’an okumak veya ibadet etmek için cünüplükten arınmış olmak önemlidir.
Sonuç olarak, İslam dinine göre cünüp iken dua okumak uygun değildir. Cünüplük durumunda olan bir birey önce gusül abdesti almalı ve temizlenmelidir. Ardından dua etmek, Kur’an okumak veya ibadet etmek mümkün olacaktır. İslam dini, ibadetlerin temiz bir vücutla yapılmasını önemser ve cünüp iken ibadet yapmanın geçersiz olduğunu öğretir.
Kuranı kerim ayetleri abdestsiz ve gusülsüz okunamadığı gibi ayetel kürsi de bu hallerde okunmamalıdır. Ayetel kürsi ezberden okuma halinde ise Kuran-ı Kerim’e dokunması gerekmediğinden okunabilmektedir. Burda dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise gusül abdesti bulunmasıdır.6 באפר׳ 2022
Ancak pek çok kişi Felak suresinin abdestsiz ya da adetli bir şekilde okunup okunmayacağını merak etmektedir. Felak Suresini Abdestsiz Bir Şekilde Okunması Mümkün müdür? Müslümanlar Felak suresini ezbere biliyorlarsa abdestsiz bir şekilde okunmasında bir sakınca bulunmaz.
Ancak cenâbet hali zikir, tesbih ve dua gibi amellere engel teşkil etmediğinden cünüp olan kimsenin Kur’ân-ı Kerîm’de yer almış olsa bile bu tür metinleri dua ve zikir niyetiyle okuyup tekrar etmesinde sakınca görülmemiştir.
Ancak cenâbet hali zikir, tesbih ve dua gibi amellere engel teşkil etmediğinden cünüp olan kimsenin Kur’ân-ı Kerîm’de yer almış olsa bile bu tür metinleri dua ve zikir niyetiyle okuyup tekrar etmesinde sakınca görülmemiştir.
Nisa suresi 3. ayete dayandırılan nikâh hükümlerine göre bir erkeğin gücü yetiyorsa ve eşlerine karşı adaletli davranacaksa; birden fazla 2, veya 3, veya 4 kadınla evlenebileceğine izin verilmekle birlikte, bir erkeğin tek kadınla evlenmesinin onun için daha hayırlı olacağı tavsiye edilmiştir.
Bu tabir aslında hem bir erkeğin aynı zamanda birden çok kadınla (polygamy, taaddüd-i zevcât), hem de bir kadının aynı zamanda birden çok erkekle (polyandry, taaddüd-i ezvâc) evli olması halini ifade eder.
Kur’ân-ı Kerim, 4/129. Eğer (bakımınız altındaki yetim kızlarla evlendiğinizde) o yetimlerin haklarını gözetemeyeceğinizden korkarsanız size helal olan başka kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikahlayın.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…