Temizlenmek için beklenen süre kirlenmenin türüne göre farklı olmaktadır. Cinsî münasebet ve ölü hayvana dokunmanın bekleme süresi bir gün, ölü insana dokunmanın süresi ise yedi gündür. Bu süre bazan on dört, kırk ve seksen güne kadar çıkabilmektedir.
Bunun önüne geçmek mümkün olmayabiliyor. Ancak büyüklerimiz bizi cünüp gezmeye, cünüp durmaya karşı sürekli uyarırlar. Cünüp gezenin bastığı yerde ot bitmez cünüp gezenin başına musibet gelir cünüp durmak uğursuzluk getirir gibi sözler duyarız.24 בפבר׳ 2019
Cünüp olarak uyumak, yemek ve içmekte bir sakınca var mıdır? Cünüp olan bir kimse, namaz kılmak ve Kur’ân okumak gibi ibadetleri ve taatleri yerine getiremez.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Ancak cünüplük halinde olan bir kimsenin namazını geçirecek şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram olduğu belirtilmiştir. Elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür.21 בפבר׳ 2021
Cevap: Cünüp kimse, kılmadığı namaz vakti çıkıncaya kadar gusül etmezse, günah olmaz. Daha fazla geciktirmesi büyük günahtır.
HMK m. 188/2 hükmüne göre ikrar yalnızca maddi bir hatadan kaynaklanması halinde geri alınabilir yani ikrar bağlayıcıdır. Bunun bir sonucu olarak karşı taraf ikrara konu vakıayı ispat etmek zorunda değildir.
İkrar ispat hukuku ile ilgili bir kavram iken, kabul davayı sona erdiren taraf işlemlerindendir. Talep sonucunun kabulü davayı sona erdirir; zira artık taraflar arasında bir çekişme kalmamıştır. İkrar ise, davayı sona erdirmeyip, sadece o davaya ilişkin bir vakıanın ispat edilmiş sayılmasını gerektirir.
Kendi aleyhine başkasına ait bir hakkı haber verme anlamında fıkıh terimi.
İkrar sözcüğünün manası; açıkça söylemek, bildirmektir. İkrar vermek ya da ikrar etmek ise bazı hallerde kişinin resmi makamlar huzurunda bazı konularda bildirimde bulunması, bazı olay ya da durumları kabul ve tasdik etmesidir.21 ביולי 2021
Hadis usûlü ilminde ikrâr, muhaddisin kendisine okunan hadisleri kabul etmesine denirken, İslam hukukunda ise ikrâr bir delil kabul edilir. İkrâr ile beraber şahitlik ise bütün insanlar hakkında sabit mutlak bir delil olup beyyine adını alır. Kelâm ilminde ikrâr kavramı benimsenen inancın dille ifade edilmesidir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…