Osmanlı döneminde sadece yüksek ulema değil, medrese öğrencileri, imamlar, müezzinler, kürsü şeyhleri, tarikat şeyhleri ve türbedarlar da, hiyerarşideki yerlerine göre farklı tip ve renkte cübbeler giymişlerdir.
Orta Asya’da Türkler’in mor koyun yününden cübbe giydikleri bilinmektedir. Şamanizm’de Kam’ların cübbe ve külahtan oluşan bir kıyafet kullanmışlardır. Ayrıca bu coğrafyada kaba ismiyle adlandırılan Türkmen cübbeleri ise işlemeli ve kaliteli kumaştan imal edilmiştir.18 Eki 2022
Ceza mahkemelerindeki hakimler ve savcılar kırmızı; hukuk mahkeme ve mercilerindeki hakimler yeşil; idari yargıdaki hakimler ise gri renkte astara sahip siyah cübbe giyerler.
STAJYER AVUKAT CÜBBE GİYER Mİ? Stajyer avukatlar duruşma sırasında cübbe giyemezler. Duruşma da cübbe olmadığı için stajyer oldukları belirlenmiş olmaktadır.
(2) Cübbenin yaka içi, klapası ve kol ağızlarının dışa katlanmış kısımları saten kumaştandır. Saten kumaşın rengi Sayıştay Başkanı, başkan yardımcıları, daire başkanları, üyeler için koyu mavi renk, raportörler için açık mavi renk ve başsavcı ile savcılar için neftî renktir.
Teslis Baba, Oğul ve Kutsal Ruh olarak ifade edilen Tanrı’nın üçlü birliğini tanımlayan karmaşık bir inanç sistemidir.
Teslis ya da Kutsal Üçleme öğretisinde Hristiyan inancına göre Tanrı’nın kendini insanlara bildirdiği üç hipostazı vardır ancak bu üç hipostaz üç ayrı Tanrı oluşturmaz aksi takdirde Hristiyanlık tek tanrılı değil üç tanrılı bir din olurdu.
Kutsal Ruh, Hristiyanlık’ta Üçlü Birlik (teslis) inancına göre Üçlü Birliğin üçüncü kişisidir. Baba ve Oğul ile birlikte Tanrı’nın ruhu olduğuna inanılır. İbranice’de Kutsal Ruh’u anlatan kelime, “Ruakh” olarak geçer ve enerji, nefes, rüzgar anlamına gelir.
Bununla birlikte, ilâhi Üçlü-Birlik doktrini de Kitâb-ı Mukaddes’te aynı şekilde mevcuttur. Üçlü-Birlik doktrini, bir ilâhi özde sırasıyla Baba (Tanrı), Oğul (Tanrı) ve Kutsal Ruh (Tanrı) olarak bilinen üç ezelî ve ayrı varlığın mevcûdiyeti anlamına gelmektedir.
Hristiyanlıktaki Oğul (İsa) ve Kutsal Ruh ile beraber Üçlü Birlik’i oluşturur. Tıpkı bir babanın bakmakla yükümlü olduğu çocukları ile ilgilenmesi gibi Tanrı da insanlığa olan sonsuz sevgisi nedeniyle Baba olarak bilinir ve babamız ve yaratıcımız olarak bizimle bir ilişki kurabilmesi için çocuklarına karşılık verir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…