6 İkrar vermek: Başka bir tabirle “çileye soyunmak” yani derviş olmaya söz vermek.
Hacı Bektaş Velî, çeşitli zamanlarda ve yerlerde erbaîn çıkarmıştır. Çile (halvet), çoğunlukla tekkelerde olur. Şeyh, halvete sokacağı dervişi bir odaya (çilehane) götürür ve dua edip odadan çıkar. Bu müddet içinde derviş mecbur kalmadıkça dışarı çıkmaz ve kimseyle konuşmaz.
Halk arasında kırk günlük halvet eğitimine çile de denir. Bilindiği gibi “Çile” sözü, Farsça’daki çihil (kırk) kelimesinden alınmıştır. Bu deyim zamanla zorluk ve ızdırabı göğüslemek anlamında “Çile doldurmak” ya da “Çile çekmek” şeklinde kullanılmış; tekkelerdeki halvethanelere çilehane de denilmiştir.
Nefsânî arzulardan kurtularak ruh temizliğine ermek için girişilen sıkı perhiz ve mahrumiyet dönemi anlamına gelen tasavvuf terimi.
Biri çilehane diğeri ise itikaf. Anadolu İslam geleneğinde çeşitli tarikatlara mensup dervişlerin tasavvufi amaçlarla çileye girmeleri vardır. Çile çekilen mekanlara çilehane denir.12 Ara 2021
İkra Arapça kökenli bir kelimedir ve ‘oku’ anlamına gelmektedir. Kız çocukları için tek başına veya başka bir isimle beraber verilebilmektedir. Özellikle Hz. Muhammed (S.A.V.) e gelen ilk vahiy olarak da bu isim bilinir.29 Mar 2020
Baba, dede, yaşlı, tecrübeli, bilgili.
Arapça olan bu kelime Hz. Muhammed (S.A.V) e gelen ilk vahiy olarak bilinmektedir. Oku anlamına gelen bu kelime kız çocuklara isim olarak verilmektedir. Kur’an-ı Kerimde ilk kelime ikra şeklindedir.27 Eyl 2023
İkra ismi, Kur’an-ı Kerim’de geçmektedir. İkra isra 14, Alak 1. ayetinde geçmektedir. İlk vahiy olarak İkra yani oku vahyi bildirilmiştir. İkra isminin, en büyük özelliği başarılı kimselerdir.25 Eyl 2023
ARAP DİLİ VE DİN DİLİ İÇERİSİNDE ‘İKRA’ (‘OKU!’)
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…